Defensie ontvangt nieuwe verreikers voor verplaatsing zware goederen

Defensie heeft vandaag de eerste 18 van 68 nieuwe verreikers in ontvangst genomen. Deze voertuigen met telescooparm zijn bij alle defensieonderdelen inzetbaar om zware lasten te verplaatsen. Ze zijn vooral nuttig voor de verplaatsing van goederen in of buiten magazijnen, werkplaatsen en tijdens inzet en oefeningen.

Het gaat om 14 kleine verreikers en 4 grote. De kleinere exemplaren tillen tot 2000 kilo, de grote hebben een draagkracht tot 3500 kilo. De verreikers kunnen ook in de hoogte tillen. De nieuwe apparaten vervangen de oude verreikers. Die zijn aan het einde van hun levensduur.

De 18 voertuigen vormen de eerste levering van een grotere bestelling van 50 stuks, waarvan 4 voertuigen naar het Caribisch gebied gaan.

Volgend jaar worden er nog 18 geleverd. Deze bestelling bestaat uit twee typen verreikers speciaal bestemd voor transport met gevaarlijke stoffen en voor de luchtmobiele brigade. 

Maritieme exemplaren

De marineschepen Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt hebben sinds april hun eigen verreikers.

Deze exemplaren voldoen aan specifieke maritieme eisen. Ze worden ingezet bij werkzaamheden aan boord van deze schepen.