Port Defender 2024: grootste en meest uitdagende editie tot nu toe

De haven van Rotterdam en een groot deel van de Noordzee zijn sinds gisteren het decor van de grootste maritime security oefening op Nederlands grondgebied. Tijdens Port Defender 2024 werken tal van marine-eenheden en veiligheidsdiensten samen. Zij komen in actie tijdens levensbedreigende situaties en grootschalige terreur.

Vergroot afbeelding 2 Snelle onderscheppings- en special forces-vaartuigen.
Fast Raiding Intercepting and Special Forces Craft (FRISC)

Sinds 2016 is de oefening elk jaar gegroeid in omvang en mate van integratie. Alleen al gisteren waren meer dan 500 mensen betrokken bij Port Defender. Het gaat onder meer om afgevaardigden van de Koninklijke Marine, onder wie mariniers. Maar ook Zr.Ms. Holland en meerdere bemanningen met hun snelle onderscheppings- en special forces-vaartuigen zijn ingezet.

De mariniers van de Netherlands Maritime Special Operations Force (NLMARSOF) hebben een centrale rol. De speciale eenheden van het Korps Mariniers fungeren onder de vlag van de DSI onder meer als de ‘112 van de Noordzee’. Hun opdracht is groter dan ooit. Zo komen de zeesoldaten niet alleen in actie bij sabotages in de haven. Zij staan ook paraat als bepaalde statelijke actoren kritieke maritieme infrastructuur aanvallen. Een scenario dat misschien wel realistischer is dan ooit.

Vergroot afbeelding 2 Gewonden worden afgevoerd.
Vervoer van gewonden.

Complex en uitgebreid

De opdrachten zijn dit jaar complexer en uitgebreider dan de laatste jaren. Zo is het oefengebied niet alleen beperkt tot de Rotterdamse haven. Het doel is ook om te kijken hoe alle eenheden en veiligheidsdiensten hier mee omgaan en met elkaar integreren. Optimale communicatie is hierbij van groot belang. Wie neemt de beslissing om wanneer in te grijpen? En welke strategie wordt daarbij gebruikt? En hoe zit alles juridisch in elkaar?

Al deze scenario’s worden zo realistisch mogelijk aangepakt. Of het nou dag of nacht is. Uiteindelijk moeten de betrokkenen uit een enorme hoeveelheid informatie kunnen selecteren wat wel en wat niet van belang is. Daarbij moeten ze op meerdere borden tegelijk schaken. “Eigenlijk zijn we dit jaar meer Coast Defender, dan Port Defender”, aldus een van de betrokken NLMARSOF-commandanten.

Port Defender 2024 duurt nog tot en met woensdagnacht. Ook de marechaussee, landmacht en luchtmacht nemen hier aan deel. Daarnaast leveren de brandweer, ambulance- en inlichtingendiensten, veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de kustwacht en de politie een bijdrage. De Dienst Speciale Interventies (DSI) draaide op de eerste dag al overuren.