Tien jaar mariniers op Bovenwindse eilanden

Het is precies tien jaar geleden dat er voor het eerst een mariniersdetachement op Sint-Maarten aankwam. De zeesoldaten garanderen de veiligheid op en vanuit zee op de Bovenwindse eilanden. Dat gebeurt bijvoorbeeld in noodsituaties of ter ondersteuning van de lokale bevolking. Het afgelopen decennium is er flink wat veranderd. De toekomstplannen op het Caribische eiland zijn nog ambitieuzer.

Vergroot afbeelding Uitzicht op Sint-Maarten.
Sint-Maarten.

Waar mariniers in de eerste jaren in rotaties van 4 maanden naar het eiland vlogen, gaat het sinds 2020 om een vaste plaatsing van 3 tot 5 jaar. In totaal zijn er 29 personen. Zo is er een raiding section van 16 mariniers geplaatst en zijn er 2 FRISC’s beschikbaar met nog eens 4 operators. Een 9-koppige staf maakt het team compleet. Zij staan in eerste instantie stand-by voor inzet op Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius als de situatie op eilanden daarom vraagt.

Vernieuwing faciliteiten

De afgelopen 10 jaar is veel tijd gestoken in het vernieuwen van de (trainings)faciliteiten op het eiland en steunpunt Pointe Blanche. Sindsdien is er een gemoderniseerde compound met trainingsmogelijkheden. Ook zijn er leslokalen, een medische ruimte, bar, recreatieruimte en een professioneel sportcentrum.

Ondertussen wordt hard gewerkt aan een compleet nieuw steunpunt, dat in 2026 af moet zijn. Het wordt het onderkomen van zowel mariniers als marechaussees die ook op het eiland werken. Orkaanproof en duurzaam gebouwd vlakbij ‘Great Bay’, niet ver van het huidige steunpunt.

Lees in de vandaag verschenen Defensiekrant meer over het werk van de mariniers op Sint-Maarten.