Amerikaanse onderscheiding voor Veteranen Search Team en marinier Imthorn

Het Veteranen Search Team (VST) heeft gisteren een bijzondere Amerikaanse onderscheiding gekregen. Uit handen van prinses Margarita de Bourbon de Parme ontving het team de Legion of Honor Appreciation Award. Oprichter en veteraan Dennis van der Kraats werd zelf ook onderscheiden, net als onder anderen sergeant van de mariniers Robin Imthorn.

Vergroot afbeelding Veteraan Dennis van der Kraats krijgt de onderscheiding opgespeld.
Oprichter van het VST en veteraan Dennis van der Kraats krijgt de onderscheiding opgespeld.

Het is voor het eerst dat een team in Nederland de award krijgt. De uitreiking vond plaats op het Marine Etablissement in Amsterdam. Van der Kraats kreeg hierbij de hoogste onderscheiding die de Nederlandse tak van de stichting ooit heeft overhandigd: Legion of Honor Bronze Medaillon.

Imthorn kreeg de Legion of Honor Award. Hij zet zich in voor collega’s die worstelen met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij richtte hiervoor de Five Five Out Foundation op. Imthorn is verder onder meer bekend van zijn speedmarsen. Zo liep hij vorig jaar nog een wereldrecord door in 25 uur tijd ruim 100 kilometer af te leggen, mét 45 kilo bepakking.

De onderscheidingen zijn toegekend door de Chapel of the Four Chaplains. Deze Amerikaanse stichting is na de Tweede Wereldoorlog opgericht ter nagedachtenis van 4 geestelijk verzorgers. Zij leidden in de oorlog de evacuatie van opvarenden, nadat hun schip was getorpedeerd. Uiteindelijk gaven zij hun zwemvesten weg aan jonge militairen. De geestelijk verzorgers kwamen hierbij om. De stichting eert dan ook personen die zich onbaatzuchtig inzetten voor anderen.

Vergroot afbeelding Marinier Imthorn krijgt de Legion of Honor Award.
Marinier Imthorn kreeg de Legion of Honor Award.

Interview Van der Kraats

Van der Kraats richtte het VST 6 jaar geleden op. Het team wordt sindsdien wekelijks enkele malen bij tal van vermissingen ingezet. In de loop der jaren is het uitgegroeid naar een team van zo’n 2.600 vrijwilligers. 85 procent hiervan is veteraan of actief dienend militair.

Voor zijn onbaatzuchtige werk kreeg Van der Kraats gisteren de Legion of Honor Bronze Medallion opgespeld. “In eerste instantie baalde ik ervan, want ook mijn vrouw Mariska werkt 60 tot 80 uur in de week. Ze heeft alles voor de stichting gedaan en gelaten”, zegt hij tegen de Defensiekrant.

Daarom is hij blij dat ook het héle VST in het zonnetje wordt gezet met een tweede onderscheiding: de Legion of Honor Appreciation Award. “Het verhaal achter de medaille vind ik mooi. Je krijgt ‘m niet voor de avondvierdaagse.”

Het volledige interview met Van der Kraats is te lezen in de Defensiekrant.