Algemene video BMW

3 thuisblijvers vertellen over hun ervaringen en geven tips.

Binnenkort wordt een relatie van jou ingezet. Defensie bereidt haar personeel hier zo optimaal mogelijk op voor. Als thuisfront is het ook verstandig om je hierop voor te bereiden. Mogelijk moet je een aantal praktische zaken regelen, jouw sociale netwerk inschakelen, het gesprek met jouw relatie aangaan en bepaalde afspraken maken. 3 ervaringsdeskundigen helpen jou hierbij op weg door hun verhaal te vertellen. 

Annet: Ik vind dat je een uitzending samen doet. Omdat op het moment dat het hier thuis niet goed gaat, zit hij niet lekker in z'n uitzending en kan hij niet goed z'n werk doen. Ondanks dat er afstand is, dat er ook weer geen afstand is. Omdat je gewoon een team bent samen. 

Danny: Mijn zoon gaat nu ook op uitzending. Dat geeft best wel spanning. Voor mezelf, als ik met dat soort zaken loop, dan pak ik de fiets. Dan ga ik een stukje fietsen om je hoofd leeg te maken. 

Annet: Een tip die ik zeker heb als thuisblijver is: leid ook wel je eigen leven. Geef dingen uit handen, waardoor jij weer ruimte hebt om andere dingen te doen. Want je hoofd is vol, je hebt genoeg te regelen, zeker als je kinderen hebt. Dan krijg je gewoon daar veel meer tijd voor. Of ook voor jezelf om met vriendinnen leuke dingen te doen. 

Elise: Voordat mijn man op uitzending ging zijn we om de tafel gaan zitten. We hebben het boek Handleiding nabestaanden gepakt en ingevuld. En ook even gesproken over hoe gaat het eruit zien qua communicatie.

Annet: We hadden wel duidelijk het vangnet. Mijn ouders, mijn schoonouders, tantes, nou ja zussen, broers. En het mooie is dat ze het zelf ook heel fijn vinden om iets voor je te kunnen doen. 

Danny: Wij doen vaak een familiedag en dan hebben we het ook over heel veel raakvlakken. Juist als ze weg zijn, waar loop je dan tegenaan? Of als we contact met elkaar willen hebben. 

Elise: Voordat mijn man thuiskwam hebben we wel goed besproken aan de telefoon en eigenlijk ook wel een beetje vooraf, van hoe gaan we het aanpakken hoe je naar huis toe komt. Hij zit daar in een bubbel, ik zit in mijn ritme met de kinderen. Hij past zich eigenlijk rustig aan in het gezin. Langzaam mag hij zich een beetje met het gezin bemoeien. En zo pakt hij toch zijn vaderrol langzaam weer op. 

Annet: Het leukste voorbeeld is: mijn zoon werd 6 en toen was Jeff op uitzending naar Sint Maarten. Hij was jarig. Ik heb hem heel erg bij die dag betrokken ondanks dat hij er niet was. En aan het eind van die dag zei mijn zoon: dat heeft pappa echt goed geregeld. 

Elise: Hij is echt betrokken ook met de kinderen. Hij belt om te kijken hoe het met sport gaat. Of we mailen het huiswerk en dan kan hij ook gewoon vanuit daar overhoren. 

Danny: Wij zorgen in ieder geval voor de huisdieren. Wij zorgen voor de post. De dingen die je vooraf niet kunt bedenken. De laatste keer dat hij weg was, toen moest de apk van z'n auto. Als hij weg is pak je die taken extra op.

Elise: We hadden met de oudste wel wat problemen hoe de middelbare school reageerde op mijn zoon. Uiteindelijk heeft BMW de middelbare school gebeld en gezegd: hoe kunnen jullie als school ook helpen, bij mijn zoon? Gelukkig was dat goed afgesloten en voelde hij zich daarna ook gehoord en gezien. 
Bij de volgende inzet zou ik sommige dingen anders doen. Ik zou de kinderen toch wat beter voorbereiden. Ze zijn nu wat ouder, dus je kan ook meer in gesprek met ze gaan. Je kan ook vragen aan ze: wat verwacht je van mij, wat verwacht je van je vader? Ja, meer in contact met de kinderen, dat zou ik anders doen. 

Annet: Ik denk dat het heel belangrijk is om in contact te komen met andere thuisfronters. Wissel zeker met elkaar gegevens uit op informatiedagen, thuisfrontdagen. Want daar heb je gewoon heel veel steun aan omdat je elkaar veel beter begrijpt. 

Wij wensen zowel het thuisfront als de militairen een goede en gezonde inzet toe.