Invictus Games in Düsseldorf bijna ten einde

In de Duitse stad Düsseldorf lopen morgen de zesde Invictus Games ten einde. De Games hebben de allure van Olympische Spelen en zijn bedoeld voor (oud)-militairen die in hun werk in binnen- of buitenland fysiek en/of mentaal gewond zijn geraakt. Een week lang sportten circa 500 (oud)-militairen uit 22 landen voor wat ze waard waren. Onder hen 20 Nederlanders. 17 Van hen vallen onder de vlag van de landmacht.

Vergroot afbeelding Machteld Bots-Bottinga moedigt een buitenlandse rolstoeldeelnemer aan op een sprintrace.
Militair jurist bij de staf van het Commando Landstrijdkrachten Machteld Bots-Bottinga moedigt een buitenlandse deelnemer aan op een sprintrace.

In de ‘Games’, een initiatief van de Britse prins en Afghanistanveteraan Harry, spelen medailles geen rol. De vreugde in het Oranjekamp over de 5 behaalde exemplaren was er echter niet minder om. ”Het voornaamste doel is om de deelnemers weerbaarder te maken. Alles draait om fysiek en mentaal grenzen verleggen, persoonlijke doelen halen, erkenning en waardering. Persoonlijke doelen verbeteren brengt je verder in je hersteltraject”, legt de teammanager van Nederland Edwin de Wolf uit. 

Vergroot afbeelding Vreugde over een Nederlandse prestatie.
Vreugde over een Nederlandse prestatie.

Goede voorbereiding

Volgens oud-militair van 11 Luchtmobiele Brigade De Wolf kwamen de Nederlanders prima uit de verf. Niet alleen vanwege de gescoorde medailles, ook omdat ze elke dag fysiek en mentaal veerkracht toonden. De Wolf schrijft dat toe aan de goede voorbereiding in Nederland.

Daarin waarschuwde de teamleiding de atleten voortdurend voor de hectiek van de Games. Niet alleen doen er maar liefst 500 sporters mee. Ook de publieke belangstelling is op z’n zachtst gezegd massaal, zo leren eerdere edities. Voor veel sporters met geestelijke verwondingen is het lawaai dat daarmee gepaard gaat best een ‘ding’.

Vergroot afbeelding Coach André Wijnberger moedigt een Nederlandse indoorroeier aan.
Coach André Wijnberger moedigt een Nederlandse indoorroeier aan.

‘Prima kunnen settelen’

Daarnaast lagen programmawijzigingen op de loer die ten koste kunnen gaan van de ‘focus’ van de Invictussporter. Inderdaad, ze waren er, maar werden adequaat opgevangen door de teamleiding. De Wolf maakt de balans op: “We hebben ons in Düsseldorf prima kunnen ‘settelen’. Dat kwam vooral door de rust en structuur die we wisten te creëren. We kijken terug op geslaagde Invictus Games.”

De volgende zijn in 2025 in Canada.