Weekoverzicht Defensieoperaties

Het bezoek van president Zelensky, Nationale Dodenherdenking en de feestelijkheden op Bevrijdingsdag, ze verliepen gelukkig zonder incidenten. Dat was mede te danken aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Die stond samen met de collega’s van de Defensie Duikgroep paraat om verdachte objecten te ruimen. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 4 tot en met 9 mei 2023.

Vergroot afbeelding Explosievenruimer in beschermende kleding en kap buigt zich over explosief.
Archieffoto van een explosievenruimer in actie

Natuurlijk ging ook het ‘gewone’ werk door. In het hele land maakten de militaire specialisten 69 explosieven onschadelijk. Daarnaast ruimde de bemanning van mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen nog 2 bommen in zee.

Litouwen

Een Stinger-luchtverdedigingseenheid versterkt tijdelijk de multinationale battlegroup in Litouwen. Dat gebeurt met het oog op de toekomst, waarbij nieuwe luchtverdedigingsbatterijen infanterie-eenheden ondersteunen. In de Baltische staat valt goed met elkaar te trainen. Het peloton beschikt over 18 voertuigen, waaronder 5 Stinger Weapon Platform Fenneks. Dit is een pantserwielvoertuig met op het dak een lanceersysteem van 4 raketten.

De situatie in Oekraïne toont hoe noodzakelijk het is te beschikken over goede luchtverdediging. Daarom neemt het Stinger-peloton vanaf komende week ook deel aan de grote multinationale oefening Iron Wolf.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. Momenteel gaat het om 270 tot 300 militairen. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit uit te stralen met de Litouwse bevolking.

Vergroot afbeelding Gewonde militairen liggen naast elkaar. Andere militairen behandelen.
Lotus-gewonden na de ontploffing van een tankwagen.

Roemenië

Er zijn 11 lotus-gewonden te ‘betreuren’ bij een ontploffing van een tankwagen. De Nederlandse militairen trainen met hun Franse, Roemeense en Luxemburgse collega’s de procedures als er meerdere gewonden vallen (‘mass casualties’).  

Enkele honderden meters verder rollen Franse infanterie-gevechtsvoertuigen en Leclerc-tanks het oefenterrein op. De Nederlandse Rode Baretten liggen klaar om dit vijandelijk materieel uit te schakelen. Ook andere bekwaamheden worden getraind. Denk aan het afgeven van vuursteun door de artillerie en de herbevoorrading van troepen.

Zo’n 140 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid aldaar. Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties. Dat gebeurt zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië kunnen verdedigen, mocht dat nodig zijn.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Trainingen Oekraïne

Zo’n 65 militairen van de landmacht voorzien op grote schaal Oekraïense militairen van een basistraining in het Verenigd Koninkrijk.

Onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) levert Nederland verder 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken voorts 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Lopende operaties buitenland:

  • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
  • Een forensisch en opsporingsteam doet in Oekraïne onderzoek naar oorlogsmisdrijven.
  • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
  • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  • Zr.Ms. Van Amstel vaart voor de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de 4 snel inzetbare NAVO-vlootverbanden. Ze zijn permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.
  • Zr.Ms. Holland is op weg terug naar Nederland. Het was als stationsschip actief in het Caribisch gebied. Daar werd het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
  • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de vloot vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineert de missie.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
  • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.