4 F-35’s in Bulgarije voor bewaking luchtruim NAVO-oostflank (video)

4 F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn zojuist geland op het Bulgaarse militaire vliegveld Graf Ignatievo Air Base. Dat ligt ongeveer 130 kilometer ten Zuidoosten van de hoofdstad Sofia. Nederland heeft de jachtvliegtuigen aan de NAVO aangeboden.

Vergroot afbeelding F-35 landt op vliegveld in Bulgarije. Besneeuwde bergtop op de achtergrond.
Aangekomen in Bulgarije.

Van het 4-tal worden 2 toestellen ingezet voor de bewaking van het luchtruim van de alliantie aan de oostflank van het verdragsgebied. Beide andere F-35’s zijn reserve. Zo is inzet gegarandeerd.

De Nederlandse vliegers voeren hun taak samen met Bulgaarse collega’s uit.

Vergroot afbeelding F-35 in een clamshell.
Een van de F-35's in een clamshell, gebouwd door militairen van de Koninklijke Landmacht.

Saceur

De toestellen vallen nu onder commando van Supreme Allied Commander Europe (Saceur). Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat zwaaide de vliegers vanmorgen op vliegbasis Leeuwarden uit.

Video: Nederlandse F-35's aangekomen in Bulgarije

Beeldtekst:
Sinds2014 heeft de NAVO enhanced Air Policing' (EAP) in het leven geroepen. EAP is bedoeld als afschrikking richting Rusland en als geruststelling voor de oostelijke landen van de NAVO. NAVO-lidstaten bewaken op toerbeurt de grenzen van het oostelijk NAVO-luchtruim. Vandaag zijn Nederlandse F-35-jachtvliegtuigen aangekomen in Bulgarije. Zij zullen in de periode april-mei samen met de Bulgaarse collega's het Bulgaarse luchtruim bewaken.

[Het Nederlandse wapenschild. Linkerhelft beeld kleurt oranje. Beeldtekst: Dutch Ministry of Defence. Protecting what we value. #WeAreNATO.]