Digitaal kerstbezoek minister en CDS aan troepen in Litouwen

Minister Henk Kamp en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim overbrugden vanmiddag bijna 1.700 kilometer. Via een videoverbinding spraken ze hun waardering uit voor de inzet van Nederlandse militairen in Litouwen. Ze maken daar deel uit van de NAVO-troepenmacht enhanced Forward Presence (eFP).

Vergroot afbeelding Lachende Henk Kamp en Onno Eichelsheim zittend achter een bureau, tijdens digitaal kerstbezoek.
Minister Henk Kamp en Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim brengen hun kerstgroet over.

Minister Kamp: “Jullie inzet in Litouwen is belangrijk en wordt zeer gewaardeerd.” Hij wees op de assertieve houding van Rusland, dat zich in toenemende mate afkeert van de internationale rechtsorde, haar krijgsmacht moderniseert, grootschalige oefeningen in het grensgebied houdt en actief is met cyberaanvallen en desinformatiecampagnes. Deze laatste zijn er veelal op gericht om het vertrouwen van de bevolking in de eigen autoriteiten en de NAVO-aanwezigheid in deze landen te ondermijnen. “Jullie laten zien dat we solidair zijn als NAVO en gezamenlijk onze grenzen beschermen en verdedigen”, aldus de minister.  

Elektronische oorlogsvoering

Eichelsheim onderstreepte het belang van de Nederlandse aanwezigheid in het Baltische land. Om te opereren binnen een context van (hybride) dreiging, gaf hij daarbij aan dat in de komende jaren volop in Litouwen wordt getraind. Dat geldt ook ter voorbereiding op nieuwe vormen van elektronische oorlogsvoering. “Jullie doen waardevolle ervaring op en komen beter getraind terug.” 

Strategische afschrikking

Nederland neemt sinds 2017 deel aan de eFP in Litouwen. De militaire aanwezigheid in NAVO-verband is bedoeld om de bevolking van Litouwen gerust te stellen en Rusland de NAVO-tanden te tonen. Dat gebeurt met 4 bataljons van verschillende lidstaten. Verspreid over Polen en de Baltische staten moet de collectieve verdediging zorgen voor een strategisch effect van afschrikking. De Nederlandse bijdrage is met dat doel onlangs verlengd tot eind 2024. Ook is de capaciteit verhoogd naar 350 militairen.

Daarmee staat ook Nederland op voor de veiligheid van anderen. Volgens de minister en de CDS geen vanzelfsprekendheid, omdat de militairen die in Litouwen zijn ingezet lang en vaak van huis zijn. “Juist tijdens de feestdagen is dat extra moeilijk. Daarvoor willen we ons respect en onze dank uitspreken. En jullie natuurlijk goede Kerstdagen wensen, met elkaar daar, of tijdens het verlof thuis.”