Structurele instroom Scania Gryphus-voertuig van start

De bekende DAF 4- en 10-tonners worden vanaf deze week structureel vervangen door de nieuwe Scania Gryphus. Eenheden van alle Defensieonderdelen wisselen daarvoor (vrijwel) wekelijks enkele van hun huidige vrachtwagens om. De luchtmacht en de rijopleidingen reden al met enige nieuwe Scania’s, maar voor het eerst wordt nu ook het boegbeeld uitgeleverd. Dit is de verhoogde, 4-assige en 8-wiel aangedreven Scania Gryphus High Operational.

De nieuwe transportsystemen zijn opgebouwd uit de ‘kale’ vrachtwagen en een opbouwvariant of container. Denk aan een commandovoering-, werkplaats-, brandstof- of gewone goederencontainer. Ook zijn ze te voorzien van een aggregaat of kraan. Afhankelijk van de opdracht en de omgeving kunnen varianten en opties worden gecombineerd. Wel worden voertuig en opbouw zoveel mogelijk bij elkaar gehouden.

In alle verschillende uitvoeringen  vormt de Gryphus de basis. Er komen 3 verschillende categorieën draagvermogen. De  50 kN met 4-wielaandrijving, de 100 kN met 6x6 of 8x8 wielaandrijving en de 6x6 aangedreven trekker met 150 kN draagvermogen.

In totaal krijgt Defensie ruim 2.800 nieuwe exemplaren. Het overgrote deel daarvan, zo’n 2.500, bestaat uit de 8-wielaangedreven high operational-uitvoering. Daarnaast komen er nog een aantal 2 en 3-assige low operational-versies. Die worden met name ingezet als lesvoertuig en bij de luchtmacht. Het omwisselproces neemt nog enkele jaren in beslag.

Voordelen

Bij het optreden onder risicovolle omstandigheden is de normale cabine in korte tijd te vervangen door een gepantserde versie. Dit maakt het onder meer mogelijk om in vredesomstandigheden zo licht en dus zuinig en goedkoop mogelijk met het voertuig te opereren.

Naast meer meer laadvermogen en betere prestaties zijn de nieuwkomers voorzien van de laatste voertuigtechniek. Van zuiniger en schonere motoren tot camera’s die het zicht rondom verbeteren.  Ook de ergonomie is beter en de Gryphus is comfortabeler en veiliger.

De laatste nieuwe Scania stroomt naar verwachting in 2026 in.  Dit betekent ook dat de alom bekende DAF 4-tonner langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnt. Dit iconische werkpaard heeft ruim 30 jaar dienst gedaan. Het laatste ‘nieuwe’ viertonner-type deed in 1989 zijn intrede.