Squadrons Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden heeft 1 squadron voor F-16’s. Daarnaast zorgen ondersteunende squadrons voor onderhoud, logistiek en platformtaken als luchtverkeersleiding, meteo, bewaking en brandweer.

Het operationele F-16-squadron op Leeuwarden is 322 Squadron. Dit squadron heeft een zogenoemde quick reaction force-taak. De F-16’s kunnen zeer snel deelnemen aan vredesoperaties en crisisbeheersingsoperaties buiten Nederland.

322 Squadron leidt jachtvliegers op tot wapeninstructeur en ontwikkelt tactieken voor het wapensysteem van de F-16. Ook test en evalueert het de F-16’s en zorgt het dat squadrons volgens dezelfde afspraken werken. Het squadron beschikt over een eigen testtoestel. Deze F-16 is uitgerust met apparatuur om diverse nieuwe applicaties voor het jachtvliegtuig te testen.

Het 322 Squadron is daarmee een kenniscentrum voor F-16-vliegers uit Nederland en andere NAVO-landen. Het neemt ook deel aan vredesoperaties en crisisbeheersingsoperaties.

Kenniscentrum

Ervaren F-16-vliegers volgen bij 322 Squadron de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT). Dit is een training en scholing van wapeninstructeurs. De internationale opleiding duurt 6 maanden. Deelnemers zijn de Belgische, Deense, Nederlandse, Noorse, en Portugese luchtmacht, de zogeheten European Participating Air Forces (EPAF).

Geschiedenis

Het 322 Squadron is 12 juni 1943 in Engeland opgericht. Het heette toen 322 Dutch Squadron Royal Air Force. De vliegers waren Nederlanders die naar Engeland waren gevlucht. Het 322 Squadron nam onder andere deel aan de Slag om Arnhem en de luchtgevechten om de corridor in Brabant.

322 Squadron nam eind 2014 de taken van 323 Squadron over. Dit squadron is voor de introductie van de F-35 verplaatst naar Edwards Air Force Base in Californië (Verenigde Staten). Het is daar verantwoordelijk voor de operationele test- en evaluatiefase van de F-35.

Polly Grey

Op het embleem van het squadron staat de mascotte van het squadron: Polly Grey, een grijze roodstaartpapegaai. De allereerste Polly Grey werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door een squadronvlieger gekocht in London.

Analist van 306 Squadron bekijkt beelden van een Reaper.
Een analist van 306 Squadron bekijkt beelden van een Reaper, analyseert deze en maakt er inlichtingenproducten van.

306 Squadron

Inlichtingenproducten verwerken, exploiteren en verspreiden. Dat doen de beeldanalisten en inlichtingenanalisten van  306 Squadron. Deze zogeheten PED-cel (processing, exploitation and dissemination) maakt analyses die gebruikt worden om doelen te selecteren voor de vliegtuigen van de anti-ISIS-coalitie. Dit gebeurt zo zorgvuldig mogelijk om burgerslachtoffers en nevenschade te voorkomen. Het opdoen van ervaring met PED-capaciteit bij 306 Squadron vormt de opmaat voor de komst van onbemande MQ-9 Reaper. Vanaf 2020 beschikt de luchtmacht over deze onbemande vliegtuigen.

306 Squadron werd oorspronkelijk in 1953 opgericht als fotoverkenningseenheid. Het was in de jaren ‘90 onder meer actief tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Later was de eenheid belast met opleiding van piloten. Het squadron werd in 2010 gedeactiveerd en in september 2018 heropgericht.

Ondersteunende squadrons

Vliegbasis Leeuwarden heeft 3 ondersteunende squadrons: 920, 921 en 922 Squadron.

920 Squadron

920 Squadron onderhoudt de F-16's, transportmiddelen, mechanische gronduitrusting, communicatie- en informatiesystemen en elektronische grondapparatuur. Het onderhoudspersoneel doet inspecties om storingen te voorkomen en repareert F-16's die defecten vertonen. Ook houden ze de buitenkant van de vliegtuigen schoon en schilderen deze.

921 Squadron

921 Squadron is verantwoordelijk voor het onderhoud van transportmiddelen, mechanische gronduitrusting, CIS, grondapparatuur en de logistieke ondersteuning op Vliegbasis Leeuwarden. Het verzorgt bijvoorbeeld de brandstoftoevoer en het transport op de vliegbasis. Bij grote oefeningen of een uitzending naar een crisisgebied tankt 921 Squadron bijvoorbeeld vliegtuigen af. Of regelt het opslag, transport en montage van wapens en munitie.

922 Squadron

922 Squadron vervult platformtaken zoals luchtverkeersbeveiliging en meteorologie. Voordat vliegers de lucht in gaan geeft het squadron bijvoorbeeld een uitvoerige briefing over de weercondities tijdens de vlucht. Verder zorgt het squadron voor brandweer en bewaking. Ook voor uitgezonden eenheden levert het pelotons die mensen en materieel in het missiegebied bewaken.