Defensie presenteert geavanceerde stroomaggregaten voor militaire operaties

Defensie heeft vandaag de nieuwe aggregaten gepresenteerd voor energievoorziening, bijvoorbeeld tijdens veldoperaties. Het gaat om 6 verschillende types: van een kleine draagbare variant tot een grote versie voor op een vrachtwagen. De nieuwe aggregaten zijn zuiniger en gemakkelijker te onderhouden dan de oude modellen. Ze zijn bij alle defensieonderdelen inzetbaar.

Het vermogen van de nieuwe aggregaten loopt uiteen van 3 tot 200 kilowatt (kW). De kleine draagbare variant kan bijvoorbeeld de apparatuur van individuele militairen opladen. Met de grootste types valt een compleet kampement van stroom te voorzien.

De aggregaten zijn afkomstig van Nederlandse fabrikanten. Ze bestaan gedeeltelijk uit dezelfde onderdelen. Dat maakt de training van monteurs en het onderhoud relatief eenvoudig.

Optimaal

Een ander voordeel van de nieuwe grote apparaten is dat ze zijn aan te sluiten op energieopslagsystemen zoals batterijen. Daardoor kan opgewekte energie optimaal worden benut. Ook zijn verschillende aggregaten aan elkaar te koppelen om extra stroom op te wekken.

Benzine

Naast de 6 types van Nederlandse leveranciers, heeft Defensie nog een zevende type aggregaat in Duitsland besteld. Dit draagbare model werkt als enige op benzine. Door een extra brandstoftank is de gebruiksduur van het apparaat eenvoudig te verlengen.