Weekoverzicht Defensieoperaties

De militairen die pas een paar weken zijn gestationeerd in Bagdad, hebben inmiddels al 136 verplaatsingen begeleid. Dat gebeurde bij het vervoeren van stafleden van de NAVO-missie in Irak (NMI). De Rode Baretten van 11 Luchtmobiele Brigade leveren zo een cruciale bijdrage aan de missie. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 tot en met 13 februari 2024.

Vergroot afbeelding 2 militairen achter het stuur van een voertuig in Bagdad.
De militairen hebben al 136 verplaatsingen begeleid.

Aan elke rit gaat een grondige voorbereiding vooraf. Alle aspecten van de opdracht komen daarbij aan bod. Denk aan het doel, de weer- en terreincondities, de route en de locatie. De militairen geven vervolgens instructies aan de adviseurs die zij begeleiden. Eenmaal op de juiste plek, nemen de Rode Baretten tactische posities in om de veiligheid van de adviseurs te waarborgen. Na afloop zorgen zij eveneens voor begeleiding en verplaatsing terug naar de basis.

De militairen maken deel uit van een 145-koppige force protection-eenheid. Het verplaatsen van de militaire en civiele adviseurs van de staf van de NMI is een van hun taken. Deze adviseurs geven training en adviezen aan hun Iraakse collega’s over militaire en ministeriële onderwerpen. Dit draagt bij aan het aansturen en toekomstbestendig maken van de Irakese veiligheidssector.

In de staf van NMI werken 5 Nederlandse militairen als adviseur. Vanuit het Iraakse Erbil werken verder nog 3 Nederlandse militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit is ook een Nederlandse stafofficier toegevoegd. Daarnaast zijn er 2 gestationeerd in Bagdad. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.

Vergroot afbeelding Militairen in Litouwen schieten liggend in de sneeuw hun wapens in.
Militairen in Litouwen maken kennis met het uitdagende terrein.

Litouwen

De nieuwe lichting militairen in Litouwen maakte kennis met het uitdagende terrein. Deze 15e rotatie van enhanced Forward Presence (eFP) heeft onder ijzige omstandigheden ook de wapens ingeschoten. Het gaat niet alleen om handwapens als de Colt en Glock, maar ook om het gebruik van de bewapening van pantserwagens als de CV90. Het inschieten is een van de belangrijkste taken tijdens de start van een missie.

Nederland draagt in Litouwen sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Defensie levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het Baltische land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en solidair is met de Litouwse bevolking.

Midden-Oosten

Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staat er voor humanitaire hulp of eventuele evacuaties een luchtmachtdetachement paraat in Nederland. Dat geldt ook voor een eenheid mariniers en de luchtmobiele brigade. Militairen van de Marine Spearhead Task Unit (MSTU) zijn binnen 48 uur inzetbaar, net als de Rode Baretten van de Rapid Reaction Compagnie.

In Libanon verblijft uit voorzorg een Defensieteam. Dat is daar vanwege de oplopende spanningen in het zuiden en in het noorden van Israël. De militairen bieden de Nederlandse ambassade in Beiroet een helpende hand als de veiligheidssituatie in Libanon daarom vraagt. Een team van Defensie ondersteunt ook de ambassade in het Egyptische Caïro.

10 Nederlandse militairen werken al langer als waarnemer in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en Israël en Syrië. Dit doen ze voor de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Ondanks beperkingen gaat het werk waar mogelijk door. Voor UNTSO zijn nog 2 militairen geplaatst op het hoofdkwartier in Jeruzalem.

Een Nederlandse genderadviseur werkt voor de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) op het hoofdkwartier in het Libanese Naqoura. Binnen de mogelijkheden gaan ook hier de werkzaamheden door.

In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie. Alle militairen in de verschillende missies in de regio maken het goed, maar hebben soms minder bewegingsvrijheid.

Roemenië

Zo’n 35 genisten van de landmacht bouwen een militaire basis in de Roemeense gemeente Luna. De militaire bouwvakkers maken een onderkomen voor ongeveer 40 collega’s van de luchtmacht. Die zijn daar gestationeerd om informatie te verzamelen aan de oostflank van de NAVO. Dat gebeurt met onbemande MQ-9-vliegtuigen. De NAVO gebruikt de informatie bij de eventuele verdediging van het bondgenootschap.

Trainingen aan Oekraïne

Binnen Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

5 F-16-gevechtsvliegtuigen doen dienst in het F-16-trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om Oekraïense en Roemeense vliegers op te leiden.

Zo’n 150 militairen van de luchtmobiele brigade trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland enkele militairen voor het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine (SAG-U) en voor het International Donor Coordination Centre (IDCC) in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt samengewerkt met vooruitgeschoven logistieke werklocaties in het Poolse Rzeszow, waar ook enkele Nederlandse militairen werken.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. 

Lopende operaties buitenland:

 • Een compagnie mariniers levert in Bosnië en Herzegovina een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot crowd and riot control, en als snelle reactie-eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Verder zijn er oefeningen met de Bosnische krijgsmacht. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, om de missie goed aan te sturen.
 • Defensie draagt met 2 stafofficieren bij aan Prosperity Guardian, de maritieme operatie voor veiligheid in de Rode Zee.
 • Zr.Ms. Zierikzee vaart in noordelijke wateren voor het NAVO-vlootverband SNMCMG1. Het onschadelijk maken van eventuele explosieven in zee is een van de hoofdtaken van deze groep schepen.
 • België en Nederland voeren het commando over de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH). De missie richt zich op het verminderen van de spanningen in de Golfregio. Door een beeld op te bouwen van wat er gebeurt, draagt de operatie ook bij aan een veilige doorvaart voor civiele schepen.
 • Nederlandse militairen leveren ook een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde de afgelopen week 42 explosieven in het hele land.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische straaljagers. Op dit moment ligt de taak bij Nederland. Daarvoor staan een duo F-35's en 2 F-16’s bij toerbeurt stand-by
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Uitvoeringsorganisatie Vriezenveen in Almelo verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.
 • Militairen ondersteunen de politie op Curaçao bij de handhaving van de orde. Dat is nodig vanwege een aantal carnavalsoptochten op het eiland.
 • Militaire specialisten hebben op verzoek van de gemeente Woensdrecht enkele calamiteitenwaterputten geboord. Deze kunnen worden gebruikt bij situaties met onbeheersbare natuurbranden in het gebied Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide en nabij Stoppelbergen.