Nederlandse mijnenjager vertrokken voor NAVO-inzet

Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee is vandaag naar zee vertrokken om zich aan te sluiten bij een eskader mijnenjagers van het NAVO-vlootverband SNMCMG1. Een van de hoofdtaken van deze groep schepen is het onschadelijk maken van eventuele explosieven in zee. Daarnaast kunnen de schepen worden ingezet voor andere taken zoals het uitvoeren van patrouilles ter bescherming van onderzeese infrastructuur.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Zierikzee, aangemeerd in de haven.
Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee sluit zich aan bij een eskader mijnenjagers van het NAVO-vlootverband SNMCMG1.

Zo zijn eenheden van SNMCMG1 in oktober vorig jaar ingezet naar aanleiding van de beschadiging van een onderzeese kabel en gaspijpleiding tussen Estland en Finland. Sindsdien houdt de NAVO de situatie in de noordelijke wateren van het verdragsgebied nauwlettend in de gaten.

Snelle reactiemacht

Zr.Ms. Zierikzee heeft rond de 35 bemanningsleden. Het vlootverband waarin het schip opereert, maakt deel uit van de NATO Response Force. Dat is de snelle reactiemacht van de NAVO.

De Nederlandse marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep op hen doen.