Specialisten aan de slag als dienjaarmilitair

Mensen met specialistische en relevante kennis of werkervaring kunnen een jaar als militair bij de krijgsmacht komen werken. Defensie is namelijk gestart met een proef van het Dienjaar voor specialisten. De marine bood hen als eerste de kans om daar aan de slag te gaan. De overige krijgsmachtdelen volgen spoedig.

Vergroot afbeelding Groep specialisten bijeen in bosrijk gebied.
De specialisten volgen een opleiding die hen voorbereidt op hun functie.

De proef is bedoeld voor mensen van 18 tot en met 54 jaar. Zij moeten meer dan 3 jaar werkervaring hebben in een specialisme waar Defensie behoefte aan heeft. Denk aan inkopers, onderwijsdeskundigen, koeltechnici, instructeurs, IT-specialisten, artsen en bedrijfskundigen.

Binnen hun expertise kunnen de specialisten heel snel waarde toevoegen. Bovendien krijgen ze een goed beeld van de organisaties. Defensie hoopt dat zij na hun dienjaar verbonden blijven aan de krijgsmacht om deze met kun kennis en kunde te ondersteunen.

Opleiding

De specialisten krijgen een werkplek die past bij hun expertise. Ze volgen een opleiding die hen voorbereidt op hun functie. Afhankelijk van hun vooropleiding en inzet worden ze tijdens hun dienjaar onderofficier of officier.

De eerste 2 specialisten zijn inmiddels met hun opleiding begonnen. Een van beide gaat als verpleegkundige bij het Militair Revalidatiecentrum in Doorn werken. De ander gaat aan de slag in de ondersteuning van het Mariniers Opleidingscentrum in Rotterdam. Later dit jaar starten nog 8 specialisten met hun opleiding.

Met het Dienjaar wil Defensie meer mensen aan de organisatie verbinden om zo hoofd te bieden aan de enorme opgave van de krijgsmacht.