Dienjaar Defensie

Het Dienjaar Defensie is jouw kans om kennis te maken met de krijgsmacht.

Voor wie is het dienjaar?

Het Dienjaar Defensie is voor jongeren (18 tot 27 jaar) en specialisten met minimaal 3 jaar werkervaring. Zij krijgen de kans om actief bij te dragen aan de Nederlandse krijgsmacht. Tijdens een Dienjaar doen zij waardevolle werkervaring op.

Het Dienjaar Defensie is voor iedereen die de keuring doorkomt. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, en of je eerdere ervaring hebt binnen Defensie. Als opleiding heb je wel minimaal VMBO-BB of MBO 2 nodig.

Hoe werkt het?

Je krijgt een opleiding, een werkplek en salaris. Je ontwikkelt je persoonlijkheid en professionaliteit, en je bouwt mee aan een sterke krijgsmacht en een veiliger Nederland.

Je gaat een jaar lang aan de slag. Eerst krijg je een basisopleiding. Daarna draai je als volwaardige collega mee op bestaande functies binnen de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee. Voor sommige functies krijg je dan nog een extra opleiding.

Het Dienjaar kan het begin zijn van een vaste baan bij Defensie. En als je de burgermaatschappij weer ingaat heb jij toch mooi die extra ervaring op zak.

Waarom kiest Defensie voor een dienjaar?

Het Dienjaar verbindt Defensie met de samenleving. Daarnaast is het is een van de maatregelen om voldoende personeel binnen te krijgen en te houden.

Defensie hoopt met het Dienjaar 4 dingen te bereiken:

  • verlichten van het personeelstekort bij Defensie, door deelnemers als volwaardige militairen mee te laten draaien voor 1 jaar;
  • dienjaarmilitairen die na het Dienjaar willen blijven als beroepsmilitair, burger of reservist;
  • de groep reservisten uitbreiden met deskundigen uit verschillende vakgebieden, vooral waar er niet veel van zijn;
  • verbinding stimuleren door mensen uit de samenleving te laten samenwerken.