Zr.Ms. Holland thuis na inzet Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland is weer thuis na 7 maanden inzet in Caribische wateren. Als stationsschip in ‘de West’ onderschepte de Holland 8 drugstransporten. De acties waren goed voor een vangst van meer dan 14.000 kilo contrabande. Het patrouilleschip spoorde de boten op in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Holland vaart haven binnen.
Zr.Ms. Holland vaart de haven van Den Helder binnen.

De marine investeert in de regio steeds meer in de samenwerking met andere landen. Commandant van Zr.Ms. Holland kapitein-luitenant ter zee Joeri van Campo: “Naast onze samenwerking met de Amerikanen versterkten we de banden met Colombia. Ook met de Puerto Ricanen hadden we goede contacten.” Dit zijn voor Defensie belangrijke partners bij de bestrijding van de internationale drugs- en wapensmokkel. De marine werkt in het gebied ook nauw samen met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Vergroot afbeelding Mensen met spandoeken bij aankomst schip.
Het thuisfront wacht de bemanning op.

Koninklijke belangstelling

Behalve de onderschepping van de drugsboten, blijft een ander hoogtepunt de bemanning van de Holland zeker bij. De koninklijke familie voer in februari namelijk mee van Aruba naar Curaçao. Het bezoek was onderdeel van een kennismakingsreis van prinses Amalia met de Caribische eilanden.

Stationsschip

Het stationsschip in de West wordt naast het tegengaan van drugs- en wapensmokkel, ook ingezet voor humanitaire hulpverlening en reddingsoperaties.

Zr.Ms. Groningen lost de Holland als stationsschip in het Caribisch gebied af.