Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse militairen in Litouwen bereiden zich voor op terugkeer naar huis. Een speciaal ondersteuningsteam kwam vanuit Nederland om te helpen bij deze logistieke operatie. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 18 tot en met 24 januari 2023.

Vergroot afbeelding Voertuigen en containers klaar om te verschepen.
Voertuigen en containers staan klaar voor verscheping.

Een nieuwe lichting militairen arriveert komende week in Litouwen. Deze eenheid neemt ook het eigen materieel mee.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Marengo-proces

Sinds deze week ondersteunen militairen de politie weer bij het bewaken en beveiligen van de Extra Beveiligde Rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder andere de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden. Defensie nam deze taak voor een groot deel van vorig jaar ook al op zich.

Vergroot afbeelding Ontploffing in heuvelachtig landschap.
Genisten oefenen met springlading in Roemenië.

Roemenië

In Roemenië oefenden de Nederlandse militairen in de Transsylvanische Alpen. Een unieke trainingslocatie, waar ‘skills en drills’ tot het uiterste zijn te testen.

Nederlandse genisten trainden met Roemeense en Amerikaanse collega’s onder meer het maken van springladingen. Daarmee zijn obstakels uit de weg te ruimen of juist te creëren.

Zo’n 200 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen zich voor op alle mogelijke situaties. Met de multinationale eenheid waar ze deel van uitmaken staan zij klaar om het NAVO-grondgebied in Roemenië te verdedigen.

Caribisch gebied

Het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper heeft zijn 1.000ste vlieguur gemaakt. Dat gebeurde in het Caribisch gebied.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak voorts met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
  • Zo’n 70 militairen van het Korps Mariniers geven in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal een basistraining aan Oekraïense militairen. Dat gebeurt tot eind april, samen met Britse collega’s.
  • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
  • Onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) worden Oekraïense militairen getraind. Nederland levert 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor deze missie werken ook 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.
  • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 1 marechaussee aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  • Zr.Ms. Holland is stationsschip in het Caribisch gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
  • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde 26 explosieven in het hele land.
  • België bewaakt het eigen luchtruim en dat van Nederland en Luxemburg (Benelux). Voor deze Quick Reaction Alert wordt afwisselend gebruik gemaakt van Nederlandse en Belgische jachtvliegtuigen.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, het Groningse Zoutkamp en op Legerplaats Harskamp in Ede.