Luchtmobiele brigade krijgt Vector-terreinvoertuigen

11 Luchtmobiele Brigade (11LMB) krijgt naar verwachting vanaf de tweede helft van volgend jaar 41 tactische Vector-terreinvoertuigen. Defensie en de Nederlandse fabrikant Defenture tekenden hier vandaag het contract voor. 

Vergroot afbeelding Een Vector hangt onder een Chinook-transporthelikopter.
Een Vector hangt onder een Chinook-transporthelikopter.

De Vectors zijn inzetbaar als basisvoertuig en kunnen worden ingezet voor de ondersteuning van de special forces. De zogenoemde Special Operation Forces Ground Enabling-taak ligt  bij  11LMB.  De Vector-voertuigen zijn per helikopter te vervoeren. Met de Vectors wordt de operationele gereedstelling en inzetbaarheid van 11LMB gewaarborgd in afwachting van nieuwe airborne vehicles.

Het Korps Commandotroepen (KCT) rijdt al enige jaren met de Vector. De keuze voor hetzelfde voertuig versterkt de samenwerking tussen het KCT en 11LMB.

Airborne Vehicles

Voor de vervanging van de andere luchtmobiele voertuigen van 11LMB werkt de Defensie samen met Duitsland in het project Airborne Vehicles. De verwachting is dat de eerste nieuwe voertuigen vanaf 2027 instromen. Het is nu nog niet bekend welk voertuig dit gaat worden.