We@home brengt thuisfront samen

Voor het thuisfront van uitgezonden militairen is contact met andere thuisblijvers belangrijk. Daarom organiseert Defensie 2 keer per jaar de thuisfrontcontactdag We@home. De wintereditie speelde zich vandaag af in het evenementencomplex Hart van Holland in Nijkerk. Zowel het thuisfront van militairen als dat van uitgezonden leden van de Nationale Politie waren van de partij.

Ook aanwezig waren staatssecretaris Christophe van der Maat en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots. Beide spraken hun waardering voor de aanwezigen uit. Van der Maat: “Machines en materieel brengen ons ver. Maar het zijn de mensen die Defensie echt vormen. Met name hun gezin is voor militairen vaak de drijfveer om te werken aan een betere wereld. Zij vormen de pilaren onder onze krijgsmacht.”

Vermomde superhelden

De staatssecretaris richtte zich daarbij ook tot de jongste aanwezigen: “Niet alle vriendjes, vriendinnetjes of klasgenootjes begrijpen hoe het is als jouw pappa of mamma weg is voor een spannende missie. Maar weet dat jouw pappa of mamma iets heel bijzonders doet. Eigenlijk zijn zij vermomde superhelden. Ze hebben misschien geen cape, maar het uniform dat zij dragen is net zo speciaal.”

Viceadmiraal Boots sloot zich daarbij aan: “Eigenlijk hebben uitgezonden militairen en operationeel ingezette agenten 2 families. De eenheid waar zij bij horen, hun ‘brothers and sisters in arms’ en voor de politie: hun ‘brothers and sisters against crime’. En daarnaast jullie, hun echte familie. Beide families zijn keihard nodig. In het veld, op zee, in de lucht of op straat, maar ook in de eigen vertrouwde omgeving thuis. Zonder jullie steun kunnen onze mensen hun taken niet doen. Jullie rol is essentieel.”

Gevarieerd (muziek)programma

Op de thuisfrontcontactdag was veel te zien en te horen, zoals een gevarieerd muziekprogramma. Maar er was ook van alles te doen. Mensen konden in de beautyzone naar een hair- en nailstylist of een echte barbier. Kinderen konden aan de slag in de Techzone en de allerkleinsten mochten zich laten schminken. Ook kon men postpakketten gratis naar het uitzendgebied laten versturen.