Defensie wil veel meer reservisten voor schaalbare krijgsmacht

Defensie wil het aantal reservisten fors uitbreiden. In 2035 moeten het er 20.000 zijn. “Ze moeten zorgen voor een krijgsmacht die flexibel en adequaat kan reageren op uiteenlopende dreigingen.” Dit zei Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (PCDS) vice-admiraal Boudewijn Boots vandaag bij het 20-jarig jubileum van reservistennetwerk IDEA in Doorn.

Vergroot afbeelding Archieffoto van materieel van de Air Task Force Middle East Jordanië.
Archieffoto van materieel van de Air Task Force Middle East Jordanië (ATFME) dat per transportvliegtuig terug naar Nederland wordt gehaald. Luchtmacht en reservisten werkten nauw samen in de ATFME.

Boots: “We hebben geen keuze. We zijn van ‘wars of choice’ naar ‘wars of necessity’ gegaan. Daarvoor kunnen we niet zonder reservisten. Zij moeten zorgen voor schaalbaarheid. Als dat nodig is, moeten we het langer kunnen volhouden, ook in een hoger geweldsspectrum. Daarvoor willen we toe naar een hele andere mix van 1/3 reservisten om 2/3 beroepsmilitairen.”

De vice-admiraal wees zijn toehoorders op de ontwikkeling die het reservistenbestand de afgelopen jaren al heeft doorgemaakt. Van 2.500 in 2014 naar meer dan 6.600 nu. “Ze hebben getalsmatig ontwikkeld, maar zeker ook qua taken. Van ceremonieel en af en toe bewakings- en beveiligingstaken, worden reservisten nu breed ingezet, van IT tot logistiek en tijdens missies.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Gelukkig is de animo om reservist te worden groeiend, vertelde Boots. “Deels vanwege de Russische aanval op Oekraïne, maar vooral omdat grote bedrijven steeds meer hechten aan Corporate Social Responsibility, oftewel maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar ook werknemers zoeken meer naar zingeving in hun werk.”

De PCDS noemde ook de rol die reservisten kunnen spelen bij het verbeteren van de verbinding met de samenleving, een belangrijk aspect uit de Defensienota. “Met het opschorten van de dienstplicht zijn we daar toch enigszins van losgeraakt. Dat contact moet worden hersteld en reservisten vormen een prachtige brug.”

Nu al werken er bij het Defensie Cyber Commando veel mensen die in dienst zijn bij civiele bedrijven. Boots: “Daar verdienen ze salarissen die wij ze niet kunnen betalen, maar bij ons doen ze ervaring op met bijzondere cyberveiligheidsvraagstukken die er toe doen. Ervaring waar die bedrijven ook van profiteren.”

Vergroot afbeelding Militairen op het Spuiplein in Den Haag.
De openbare beëdiging van reservisten in Den Haag.

Meer bekendheid

Om echt te kunnen groeien, moet het reservist-zijn meer bekend worden. De PCDS riep zijn publiek op mond-tot-mondreclame te maken. “Maar we werken ook aan andere manieren, zoals meer zichtbaarheid. Laatst werd er midden in het centrum van Den Haag een nieuwe lichting beëdigd in aanwezigheid van de staatssecretaris en mij. En het imago moet anders. Nu denken nog teveel mensen aan ‘weekendsoldiers’, terwijl dat echt achterhaald is. Reservisten zijn volwaardige militairen met een breed takenpakket. Ze dragen bij aan de samenleving en brengen voor hun werkgever unieke skills mee. Dat verdient meer aanzien.”

IDEA

Het IDEA-reservistennetwerk (Integrated Development of Entrepreneurial Activities) is onderdeel van 1 Civiel en Militair Interactiecommando. IDEA richt zich vooral op de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in missiegebieden. Het ondersteunt er de economische wederopbouw. De specialisten van IDEA bieden steun, counseling, advies en training aan lokale (aspirant-)ondernemers. Ze helpen hen bijvoorbeeld hun eigen bedrijf op te starten of uit te bouwen.