Vliegers gooien echte bommen op Vliehors Range

Vliegers van de Koninklijke Luchtmacht trainen vanaf vandaag weer met echte munitie. Zij laten bommen vallen boven de Vliehors Range op Vlieland. Het gaat om precisiegeleide wapens tot 500 pond. De oefening duurt tot en met vrijdag 12.00 uur.

Vergroot afbeelding Rode vlaggen.
Rode vlaggen geven aan dat er gevaar is.

De vliegers zijn vandaag rond 10.00 uur begonnen en gaan nog door tot 16.00 uur. De rest van de week ziet het programma er hetzelfde uit, maar begint een uurtje eerder. Alleen vrijdag stopt de oefening rond het middaguur. Doel van de training is om de vaardigheden op peil te houden voor uitzendingen naar missiegebieden.

De Vliehors is tijdens de oefeningen voor publiek gesloten. De grens van het terrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden. Ook hangen er rode vlaggen, die aangeven dat er gevaar is.

Bureau Geluidhinder van de luchtmacht op Texel richt meetposten in om geluid te meten. Op basis van die info én de weersomstandigheden wordt gekeken of de geplande oefeningen zijn uit te voeren. De meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

De range, ook wel Cornfield Range genoemd, is al sinds 1948 een belangrijke oefenlocatie van Defensie. Het terrein bestrijkt ongeveer 17 vierkante kilometer en bevindt zich op het westelijk deel van het eiland. Er staan bom-, schiet-, en raketdoelen voor vliegtuigen. Er zijn het hele jaar oefeningen, maar alleen tussen 15 september en 28 februari mag Defensie echte munitie gebruiken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over vliegbewegingen op luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Hinder van de vluchten? Maak dit kenbaar via luchtmacht.nl/geluidshinder.