Klachten geluidsoverlast

U kunt een klacht indienen wanneer u geluidsoverlast heeft van vliegtuigen of helikopters van Defensie. 

Klacht indienen

Voor klachten kunt u het online klachtenformulier gebruiken. Wilt u liever telefonisch een klacht indienen? Dat kan. U kunt uw klacht inspreken op een automatische telefoonbeantwoorder via het gratis nummer 0800-022 60 33 (uitgezonderd Vliegbasis Eindhoven).
Let op: Vliegbasis Eindhoven heeft een eigen klachtenformulier (inclusief het laagvlieggebied boven de Oirschotse heide). Gebruik hiervoor het klachtenformulier Vliegbasis Eindhoven.

Registratie en onderzoek van uw klacht

Het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht ontvangt meldingen vanuit heel Nederland en doet bij elke melding onderzoek naar de aard van de melding. Ook de Commissie Overleg en Voorlichting Milieu (COVM) ontvangt dit overzicht. Beide registreren de klacht en onderzoeken de oorzaak. Als u heeft aangegeven een reactie te willen ontvangen, dan kan dat door dit onderzoek iets langer duren.

Vergroot afbeelding Meetapparatuur geluidsoverlast.
Apparatuur wordt in stelling gebracht om geluidsoverlast te meten.

Iedere vliegbasis heeft een COVM. Dit is een milieucommissie op grond van de luchtvaartwet met een adviserende rol. Een advies gaat bijvoorbeeld over maatregelen om geluidsoverlast door vliegactiviteiten te beperken. Daarnaast beantwoordt een COVM vragen over geluidsoverlast en veiligheid. De COVM speelt daarom een belangrijke rol bij de communicatie tussen vliegbasis en omgeving.

In een COVM zitten vertegenwoordigers van de omliggende gemeenten van een vliegbasis. Ook vertegenwoordigers van lokale milieuorganisaties en de ministeries Infrastructuur en Milieu en Defensie zijn vertegenwoordigd.