Defensie draagt financieel bij aan nieuwe herstelplek voor veteranen met PTSS

Een kleinschalige herstelplek voor veteranen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) opent vandaag de deuren in Bosch en Duin. De opvanglocatie met de naam Sparrenheuvel is opgericht door het Leger des Heils in samenwerking met het Veteraneninstituut. Defensie ondersteunt de herstelplek financieel. Dat maakte minister Kajsa Ollongren bekend bij de opening.

In Sparrenheuvel is plek voor 10 tot 12 (oud-)militairen die hulp nodig hebben bij psychisch trauma. Op de nieuwe herstelplek wordt hun behandeling in gang gezet of voortgezet. Na 3 tot 6 maanden kunnen ze weer naar huis, of stromen ze door naar een andere instelling.

Defensie vindt het belangrijk om goed voor de eigen militairen te zorgen, ook na afloop van missies. Daarom krijgt Sparrenheuvel jaarlijks financiële ondersteuning.

In de vuurlinie

“Bij Defensie werken bijzondere mensen”, zei minister Ollongren bij de opening. “Mensen met een uitzonderlijke drive om dingen voor elkaar te krijgen en met een enorme toewijding. Zozeer zelfs dat ze hun eigen belangen op het spel zetten om het leven van anderen te verbeteren.

Daarbij staan ze soms letterlijk in de vuurlinie en maken ze dingen mee die grote impact kunnen hebben", aldus Ollongren. "Die buitengewone inzet brengt een buitengewone zorgplicht met zich mee.”

Personeel met militair verleden

Ongeveer 5 procent van alle veteranen heeft professionele hulp nodig bij de verwerking van psychisch trauma. Een zeer klein deel van die groep heeft ook opvang en zorg nodig. Om die reden is Sparrenheuvel opgericht.

Sparrenheuvel werkt volgens een duidelijke dagstructuur met activiteiten zoals sport en werk. Iedere veteraan volgt een eigen weekschema. Samen met een buddy wordt steeds gekeken of het programma nog aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de veteraan.

In Sparrenheuvel werkt veel personeel dat een verleden bij Defensie heeft. Het team van 13 Leger des Heils-medewerkers bestaat uit 8 veteranen en 2 oud-militairen. Door hun kennis over de organisatie en de militaire cultuur kunnen zij de veteranen met PTSS goed begeleiden.