Marineduikers met politie en brandweer uitgedaagd in Amsterdam

Wat komt er allemaal bij kijken om forensisch materiaal veilig uit een te water geraakt voertuig te halen? Dat was een van de vraagstukken tijdens de jaarlijkse militaire duikoefening Joint Protector. De Defensie Duikgroep van de marine werkte hierbij de afgelopen week nauw samen met politie en brandweer.

De kennis van alle instanties kwam in het centrum van Amsterdam mooi samen. Daar werden in 5 dagen tijd verschillende scenario’s geoefend. Zo was er een verdronken duiker die mogelijk explosieven had. Maar ook was er een auto te water geraakt, waarin nog een lichaam zat. Dat zorgde voor specialistische zoekoperaties.

Alle sporen moesten uiteraard worden veiliggesteld. Zo gingen de duikers het water in om in te schatten hoe de auto erbij lag en kon de brandweer op basis van die info een kraan inzetten om het voertuig eruit te halen. Aan de forensische opsporingsdienst van de politie was het vervolgens de taak om de sporen te verzamelen.

Leerzame week

De scenario’s werden uitgevoerd met het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de Nationale Politie, Forensische Opsporing regio Amsterdam, de brandweer regio Amsterdam-Amstelland en de waterpolitie.

Doel was om de nationale taakstelling van de Defensie Duikgroep (het leveren van militaire bijstand, zoals ondersteuning aan Justitie) te trainen en de samenwerking met diverse veiligheidspartners te versterken. Dat is volgens de betrokken gelukt. Zij keken terug op een leerzame week, waarin goede contacten zijn gelegd voor de toekomst.