Infographic: inzet Quick Reaction Alert in 5 stappen

De infographic legt in 5 stappen uit hoe een Quick Reaction Alert (QRA) werkt.

Tekst infographic

Quick Reaction Alert

De QRA wordt gedurende het jaar afwisselend uitgevoerd door Nederland en België. 24 uur per dag, 7 dagen per week staan er Nederlandse F-35’s of Belgische F-16’s klaar voor de bescherming en bewaking van het luchtruim van de Benelux.

  1. De luchtgevechtsleiding van het Air Combat Command in Nieuw Milligen en het Control and Reporting Centre in Bevekom, België (CRC) bewaken 24/7 het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg.  Wanneer zij opmerken dat er een onbekend vliegtuig het luchtruim binnenvliegt zonder zich te identificeren, wordt de QRA gealarmeerd.
  2. Na alarmering vliegt de QRA rechtstreeks naar het te onderscheppen vliegtuig. De Nederlandse F-35’s stijgen op vanaf de vliegbases Leeuwarden of Volkel, de Belgische F-16’s stijgen op vanaf vliegbases Kleine-Brogel of Florennes.
  3. De vliegers staan constant in contact met de luchtgevechtsleiding. Zodra het onbekende toestel in zicht komt, vertellen zij wat ze zien.
  4. De gevechtsvliegtuigen blijven dicht bij het toestel hangen om te zien welke intenties het heeft en geven  dat door aan de luchtgevechtsleiding. Deze bepaalt wat de vervolgstappen zijn. De vliegers  kunnen bijvoorbeeld met internationale handgebaren duidelijk maken aan de bemanning van het onbekende toestel wat ze moeten doen. Zodra het onbekende vliegtuig weer via de regels vliegt, keren de gevechtsvliegtuigen terug naar hun vliegbasis.
  5. Wanneer de gevechtsvliegtuigen zijn geland, worden ze gelijk weer gereed gemaakt voor de bewaking van het luchtruim van de Benelux.

QRA planning 2024

QRA Nederland

  • 25 januari tot 8 mei
  • 5 september tot begin 2025

QRA België

  • 8 mei tot 5 september