Machinale graafwerkzaamheden verplicht melden

Ben je van plan machinale graafwerkzaamheden uit te voeren? Doe dan alvast een oriëntatieverzoek. Hiermee weet je of er in de grond kabels en leidingen liggen op de plek waar je wilt graven. Met een oriëntatieverzoek mag je nog niet graven. Daarvoor moet je eerst een KLIC-melding doen bij het Kadaster.

Volgens de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netwerken (WIBON) ben je namelijk verplicht machinale graafwerkzaamheden vooraf te melden bij het Kabel en Leidingen Informatie Centrum (KLIC).

Machinale graafwerkzaamheden? Volg onderstaande stappen

1. Dien een oriëntatieverzoek in (niet verplicht)

Weet je nog niet wanneer je gaat graven, maar wil je wel goed voorbereid zijn? Dien dan een oriëntatieverzoek in bij het Kadaster. De informatie die je ontvangt bevat gegevens over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen en contactgegevens van netbeheerders. Dit zijn eigenaren van kabels en leidingen in het terrein waar je wilt graven. Vragen over de ligging van een DPO-leiding kun je stellen via vgi@dpo.mindef.nl.

2. Meld graafwerkzaamheden bij het Kadaster (verplicht)

Je moet altijd de graafwerkzaamheden vooraf aanmelden met een KLIC-melding. Ook als je eerst een oriëntatieverzoek hebt gedaan.

3. Doe de KLIC-melding op zijn vroegst 20 werkdagen voor start werkzaamheden

Je ontvangt dan binnen 2 werkdagen de actuele kabel- en leidinginformatie (gebiedsinformatie) van het Kadaster. Deze gebiedsinformatie moet altijd op de graaflocatie aanwezig zijn. Dien uiterlijk 3 werkdagen voor de start van de graafwerkzaamheden de KLIC-melding in.

Als er een DPO-leiding in de grond ligt, komt de KLIC-melding via het Kadaster binnen bij DPO. Van DPO krijg je automatisch een brief waarin staat dat de pijpleidingopzichter contact opneemt om de graafactiviteiten door te spreken. Samen met de opzichter maak je afspraken hoe de werkzaamheden in de buurt van de DPO-leiding uit te voeren.

Je krijgt van het Kadaster sowieso een overzicht van netbeheerders in het graafgebied. Afhankelijk van de locatie waar je gaat graven, ontvang je dus informatie over kabels en leidingen van DPO en andere netbeheerders.

4. Check of er een Eis-voorzorgsmaatregel is

Het kan zijn dat er in de gebiedsinformatie een Eis-voorzorgsmaatregel staat. Dit is een extra waarschuwing over een belangrijke kabel of leiding in de grond. Is het een DPO-leiding? Neem dan contact op met DPO om de maatregelen te bespreken.