Op deze pagina leest u antwoorden op veel voorkomende vragen over het deelnemen aan de 4Daagse. Het gaat om deelname met een militair startbewijs.
Ja, aanmelden doet u eerst, bij het Militair Inschrijfbureau (MIB). Nadat u toegelaten bent, ontvangt u informatie van het MIB over het inschrijven bij Stichting de 4Daagse.
Ja, helaas stuurt de aanmeldapplicatie geen bevestiging. Er wordt nog gezocht naar een oplossing.
Nee, dat mag niet. Het is de bedoeling dat iedereen die zich aanmeldt de 4Daagse loopt. Het kan voorkomen dat er in de tussentijd iemand niet meer wil of kan deelnemen. De detachementscommandant kan zo’n deelnemer wisselen voor iemand anders of afmelden. Hiervan mag geen misbruik van worden gemaakt. Blijkt dat dit wel gebeurt, dan kunnen de detachementscommandant en het detachement niet meer deelnemen.
Ja, als Nederlandse militair mag u in uniform deelnemen. Maar omdat u een civiel startbewijs heeft moet u de civiele regels van Stichting De 4Daagse volgen. En u kunt niet met bepakking (gewichtseis) lopen. Verder gelden ook voor u de regels over tenue en uiterlijk voorkomen voor militaire deelnemers.
Nee, als niet actief dienende veteraan bent u voor de wet burger en mag u zich niet kleden als militair. Maar bijvoorbeeld een oude uniformbroek met een eigen T-shirt en uw militaire hoofddeksel kunt u wel dragen.
Ja, het klopt dat u als veteraan op Kamp Heumensoord moet slapen. Dit was eigenlijk altijd al zo, maar stond niet duidelijk genoeg in de regelgeving.
Nee, dat mag niet. De 40-kilometerroute met bepakking is alleen voor militairen in uniform.
Nee, dit is niet mogelijk.
Hier gaat Defensie niet over. Misschien zijn er net als vorig jaar geen startblokken meer. Mogelijk vindt u meer informatie op de website van Stichting de 4Daagse.
Daar is vooraf geen antwoord op te geven. Na 17 maart is duidelijk of er nog mensen op de wachtlijst staan voor Kamp Heumensoord, en zij hebben voorrang op uw wens. Als er geen wachtenden meer zijn en er ruimte ontstaat op Kamp Heumensoord, dan is het in overleg met het MIB misschien wel mogelijk.
Nee, dat mag niet. Dit jaar gelden de regels van Stichting de 4Daagse en Defensie: alle dubbele inschrijvingen worden verwijderd. U kunt dan niet meer deelnemen.
Dat is nog niet bekend, Alleen bij meer aanmeldingen dan startplaatsen is er op 28 februari een loting. Als u eerder succesvol heeft deelgenomen aan de 4Daagse, heeft u een grotere kans om ingeloot te worden. Als u niet ingeloot wordt komt u op de wachtlijst. We laten u dit zo snel mogelijk weten.
Wij kunnen daar helaas geen antwoord op geven. Er worden tot 31 mei wijzigingen verwerkt. Zodra u aan de beurt bent wordt u uitgenodigd om u in te schrijven. Als u tussentijds besluit niet meer deel te nemen, graag afmelden van de wachtlijst via 4daagse@mindef.nl.
Ja, maar daarvoor moet u zich via 4daagse@mindef.nl wel eerst afmelden van de wachtlijst. Anders is er sprake van een dubbele inschrijving en wordt u uitgesloten van deelname.
Indien u civiel startrecht heeft op basis van eerdere deelname(s), dan kunt u nog tot 7 maart 17.00 uur van dit startrecht gebruik maken via www.4daagse.nl.
Vorig jaar bleek dat mensen op de wachtlijst vaak niet deelnamen als ze na 1 juni alsnog een kans kregen De reden was omdat ze onvoldoende hadden getraind.
Defensie heeft heel lang detachementen voorrang gegeven op individuele deelnemers. Het maximum van 1.500 deelnemers in detachementen is voldoende en laat genoeg ruimte over voor individuele deelnemers. Bovendien voorkomen we zo onnodige open startplaatsen, omdat elk jaar 300-500 deelnemers zich afmelden tussen inschrijving en Vierdaagse.
Individuele deelnemers kunnen zich tot 14 maart uit de Sharepoint verwijderen. Daarna kan afmelden alleen via 4daagse@mindef.nl. Voor deelnemers in detachementsverband gaat afmelden altijd via de detachementscommandant. Maar een e-mail naar 4daagse@mindef.nl sturen is ook mogelijk.
Nee, dit kan niet. Als u uw startbewijs teruggeeft, is de eerst wachtende op de wachtlijst aan de beurt, dat is wel zo eerlijk.
Ja, dat mag en is niet zomaar. Als een deelnemer een militair startbewijs heeft, dan is dat een dienstverrichting. Daarvoor zijn regels opgesteld. Deelnemers bevestigen bij aanmelding op de hoogte te zijn van deze regels. Als zij zich later niet aan de regels houden, worden ze daarop aangesproken. De commandant wordt hiervan op de hoogte gesteld.
De regels zijn niet strenger, maar ze worden wel beter gehandhaafd. De belangstelling voor deelname aan de Vierdaagse is groot. Om alles soepel te laten verlopen is regelgeving en handhaving noodzakelijk. Defensie streeft ernaar om elk startbewijs te benutten omdat een startbewijs, inclusief onderdak en verzorging, ongeveer € 400 kost. Dat moet zo doelmatig mogelijk gebruikt worden.
De auto wordt alleen voor een heen- en terugreis gebruikt en kan dan de hele week niet door iemand anders worden gebruikt.
Er rijdt vanaf NS-station Nijmegen een tijdelijke buslijn naar Kamp Heumensoord.
Het beste is om helemaal niet naar Kamp Heumensoord te komen, maar rechtstreeks naar het Complex Grave-Driehuis te rijden. Hier kunt u uw auto op bewaakt militair terrein parkeren. Er is vanaf daar gratis pendelvervoer naar Kamp Heumensoord. Details vindt u in de app Kamp Heumensoord. U kunt de app downloaden via de Appel Store of Google Play.
Bekijk de pagina 'Aanmelden 4Daagse' over deelname op een militair startbewijs.