Horizontale oranje balk in diverse kleurschakeringen.

Onderzoek ISAF-veteranen

Defensie wil graag weten hoe het met de ruim 25.000 ISAF-veteranen gaat. En hoe zij de nazorg ervaren. Daarom heeft Defensie deze groep veteranen in november 2018 uitgenodigd een vragenlijst in te vullen. Het aantal deelnemers was groot: ruim 8.700 ISAF-veteranen hebben meegedaan aan het onderzoek.

Doel van dit onderzoek

Defensie wil met dit onderzoek een beter beeld krijgen van de gevolgen van de uitzending voor ISAF-veteranen. Met de resultaten van dit onderzoek kan er een beter veteranenbeleid komen.

Waar vind ik de onderzoeksresultaten?

Het onderzoeksrapport ISAF-veteranen wordt eind 2019 aan de minister van Defensie aangeboden. In het eindrapport wordt de invloed van ISAF op het welzijn van de veteraan toegelicht. Een samenvatting van het rapport vindt u dan op deze webpagina. Daarnaast besteedt het veteranenblad Checkpoint eind 2019 aandacht aan het onderzoek ISAF-veteranen.

In juli publiceerde Defensie de Veteranennota 2018-2019, met daarin de resultaten en werkzaamheden op het gebied van veteranenbeleid in die periode.

Eerste resultaten

De eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat ISAF-veteranen hun welzijn gemiddeld met een 7,8 beoordelen. Dit is vergelijkbaar met andere groepen veteranen.

Tabel gemiddelde rapportcijfers
Totaal ISAF-veteranen 7,8
Rang ISAF: manschap 7,5
Rang ISAF: onderofficier 7,9
Rang ISAF: officier 8,1
Actief dienende ISAF-veteranen 7,8
Postactieve ISAF-veteranen 7,7
Postactieve veteranen referentiegroep (onderzoek Veteraneninstituut) 7,8

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over het onderzoek? Stuur dan een e-mail naar de afdeling Trends, Onderzoek en Statistiek van Defensie: ISAFonderzoek@mindef.nl.