Vaste aanstellingen bij Defensie voor manschappen en korporaals

Bij Defensie krijgen manschappen en korporaals vanaf nu een vaste aanstelling als zij voldoende functioneren. Defensie en de bonden zijn dit overeengekomen bij de uitwerking van afspraken uit het arbeidsvoorwaardenakkoord 2021-2023.

Vergroot afbeelding Marinepersoneel staat opgesteld, ze houden hun hoofddeksel onder de arm.
Vaste aanstellingen bij Defensie voor manschappen en korporaals. Dat geldt bij de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee.

Eerder werkte Defensie met aflopende contracten. Als militairen daar de voorkeur aan geven, kan dat ook en keren zij terug naar hun huidige tijdelijke aanstelling.

Defensie wil met het bieden van vaste aanstellingen zoveel mogelijk militairen zekerheid bieden. De afspraak brengt rechten en maar ook plichten met zich mee. Defensie investeert in de professionele ontwikkeling en de persoonlijke groei van de militair. Die moet bereid zijn zich verder te ontwikkelen en zich regelmatig bij- of om te scholen. Ook kan de organisatie een militair, al dan niet op eigen verzoek, op gezette tijden op een andere functie of locatie plaatsen.

Hypotheek

“Een goede afspraak”, benadrukt de staatssecretaris Christophe van der Maat. “Hiermee bieden we manschappen en korporaals per direct zekerheid voor de lange termijn. Zo wordt het voor hen bijvoorbeeld makkelijker om een hypotheek af te sluiten. Met deze stap hoop ik dat we het nog aantrekkelijker maken om bij Defensie te blijven werken.”