Gouden ereteken voormalig voorzitter Vfonds

Robert Croll, voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van het Vfonds, ontving gisteren het Ereteken voor Verdienste in goud. Minister van Defensie Ank Bijleveld reikte hem de onderscheiding uit. Het Vfonds is het nationaal fonds voor Vrede, Veiligheid en Veteranenzorg.

Onder Croll die tot mei 2020 voorzitter was, groeide het Vfonds uit tot een belangrijke speler op het gebied van vrede en vrijheid. Financieel steunt het fonds inmiddels jaarlijks ruim 200 initiatieven en projecten. Die dragen allemaal bij aan het in leven houden van de herinnering aan oorlogs- en vredesmissies, het herdenken van oorlogsslachtoffers en het vieren van de vrijheid.

Vanaf 2017 heeft het Vfonds de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland onder zijn leiding geïnitieerd en gestimuleerd. Recentelijk kwam de film ‘de Slag om de Schelde’ tot stand op initiatief van het Vfonds. Afgelopen november werd in Loenen de Nationale Veteranen Begraafplaats geopend. Croll was 1 van de bedenkers hiervan en zonder de bijdrage van het Vfonds was deze bijzondere plek er niet geweest.

Croll werd in 2003 op initiatief van luitenant-generaal John Maas, destijds Chef Militair Huis, gevraagd om toe te treden tot het bestuur van de Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers. Dit was de voorloper van het Vfonds. Na een jaar werd hij benoemd tot vicevoorzitter en in 2009 tot voorzitter.