Helikopters vliegen laag over Midden- en Oost-Nederland

Helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanmorgen boven het midden en oosten van het land begonnen met oefeningen, waarbij laag wordt gevlogen. Onder andere Apache-gevechtshelikopters en Cougar-transporthelikopters vliegen overdag en ‘s avonds.

Vergroot afbeelding 2 Defensie-helikopters vliegen laag boven bomen.
Aan de oefening doen onder andere Cougar-transporthelikopters mee.

Aan de oefening doen militairen van het Defensie Helikopter Commando en de landmacht mee. Bij de training worden omstandigheden nagebootst waarbij elektronische oorlogsvoering en het vliegen onder verhoogde dreiging een grote rol speelt.

Helikopters moeten zich in dit soort gevallen uit zelfbescherming kunnen verschuilen. Dat doen ze door laag te vliegen tussen natuurlijke obstakels als een rij bomen, een bosperceel of achter een heuvel. Zo kunnen helikopters buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Hiervoor is specifieke training en ervaring nodig.

Normaal in Duitsland

Doorgaans vinden dit soort oefeningen in Duitsland plaats, maar door de COVID-19-crisis is dat nu niet mogelijk. Daarom is gekozen om de training te houden in de omgeving van Vliegbasis Deelen en de militaire laagvlieggebieden Veluwe/Randmeren en Midden-Drenthe.

Zwaartepunt in avond

De oefeningen zijn vanmorgen om 9.00 uur begonnen en gaan deze en de volgende werkweek door tot 23.00 uur. Het zwaartepunt ligt ’s avonds tussen 17.00 en 23.00 uur.

Overlast

Geluidsoverlast kan gemeld worden via het online klachtenformulier. Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen.