Koninklijke onderscheiding voor meervoudig commandant Matthijssen

Kees Matthijssen is vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. De vertrekkende luitenant-generaal kreeg deze onderscheiding voor zijn toegewijde inzet van 42 jaar voor Defensie. Staatssecretaris Christophe van der Maat speldde hem de versierselen op, in de Oranjekazerne in Arnhem. “Als mensen u omschrijven, noemen en roemen ze als eerste uw betrokkenheid. Uw oog voor de mens achter de militair.”

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Christophe van der Maat spelt Matthijssen de versierselen op.
Matthijssen kreeg de onderscheiding voor zijn toegewijde inzet van 42 jaar.

Matthijssen is de enige Nederlandse militair die tijdens uitzendingen op alle niveaus als commandant heeft gediend. Hij was compagniescommandant in Srebrenica, bataljonscommandant in Irak, taskforce commandant in Afghanistan en force commander in Mali.

Eerherstel

Als 34-jarige compagniescommandant viel in zijn bijzijn de enclave Srebrenica. “De grootste wond in onze naoorlogse militaire geschiedenis”, aldus de staatssecretaris. “Het getuigt van enorme veerkracht dat u dóórging, dat u opnieuw koos voor zware functies, voor een hoofdrol en missies met grote impact. Ondertussen vocht u door voor eerherstel voor de veteranen van Dutchbat-III. Alles bij elkaar opgeteld leidde dat vorig jaar juni tot excuses van minister-president Rutte en een Ereteken voor Verdienste in Brons voor alle Dutchbat-III veteranen.”

Herdenkingsceremonies

Van januari 2022 tot januari 2023 was Matthijssen force commander van de VN-missie Minusma in Mali. In die functie had hij het bevel over 14.000 militairen uit 60 verschillende landen. Van der Maat: “De buitengewoon zware omstandigheden eisten 21 levens en aan ieder overlijden besteedde u aandacht. U ging bij de eenheid langs. U sprak met de collega’s en stak hen een hart onder de riem. In Bamako organiseerde u herdenkingsceremonies om de laatste eer te bewijzen. Voor 2 zwaargewonde collega’s lukte het u zelfs de VN-regels op te rekken. Daardoor krijgen zij nog altijd de gespecialiseerde zorg die ze nodig hebben.“

Invictus Games

Matthijssen hecht veel belang aan de Invictus Games. In 2017 en 2018 verving hij als plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten een groot deel van de week de Commandant der Strijdkrachten. Volgens de staatssecretaris moedigde hij om het hardst de spelers aan. “U reikte medailles uit en vroeg aandacht voor de niet-zichtbare wonden, zoals PTSS. U deed zelfs mee met de rolstoelbasketbaltraining en speelde tijdens een opwarmpotje de oefentegenstander.”

Lessen

Begonnen als dienstplichtige acteerde Matthijsen zijn hele carrière op het gebied van vrede en veiligheid. Dat deed hij zowel nationaal als internationaal. Van der Maat: “U dealde met de militaire keuzes van de politiek. Beperkte middelen, beperkte manschappen en vaak een fysiek zeer groot gebied van verantwoordelijkheid. U leerde uw lessen en gaf ze in vele artikelen en interviews mee aan de volgende generaties.”

Matthijssen gaat vandaag met functioneel leeftijdsontslag.