Symbolisch einde aan bijna 20 jaar militaire inzet in Afghanistan

Defensie zond de afgelopen 20 jaar zo’n 30.000 militairen naar Afghanistan. De laatste mannen en vrouwen komen nu terug. Daarmee eindigt een bijzonder en indrukwekkend tijdperk. Kijk donderdag 24 juni mee naar de officiële ceremonie in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Hoe we de Nederlandse militaire inzet in Afghanistan afsluiten is te zien via het Defensie YouTube-kanaal van 10.00 tot 11.00 uur.  

Vergroot afbeelding De vlag die van 2015 tot voor kort wapperde op kamp Marmal in Mazar-e-Sharif tijdens de Resolute Support-missie van de NAVO.
De vlag die van 2015 tot voor kort wapperde op kamp Marmal in Mazar-e-Sharif tijdens de Resolute Support-missie van de NAVO.

In dit uur blikt Defensie terug op de bijdragen van Nederland om Afghanistan veiliger en meer leefbaar te maken. De inzet in het Aziatische land was een gevolg van de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten, waaronder op het World Trade Center in New York. Een dag later verklaart de NAVO artikel 5 van het handvest van de organisatie van kracht: een aanval op één van de leden, is een aanval op allen.

Vooruitgang en schaduwzijde

Meerdere NAVO-bondgenoten sturen militairen naar Afghanistan, van waaruit de aanslagen werden beraamd. In de 20 jaar die volgen biedt de NAVO vooruitgang voor de Afghanen. Ook Nederlandse militairen dragen hieraan bij. Onder meer infrastructuur verbetert, onderwijs komt van de grond, de gemiddelde levensverwachting van de bevolking stijgt, het land wordt veiliger en militairen weten de taliban grotendeels terug te dringen. De inzet kent echter ook een schaduwzijde. Militairen sneuvelen, raken zwaar gewond of lopen een Posttraumatische Stress-stoornis op. Voor menig militair heeft de uitzending in Afghanistan hoe dan ook een onuitwisbare indruk gemaakt.

Een tijdperk dat nu symbolisch eindigt met het overhandigen van 2 Nederlandse vlaggen aan het museum. De ene wapperde in de periode 2006-2010 in Kamp Holland in Tarin Kowt, in de zuidelijke provincie Uruzgan. De andere hing van 2015 tot voor kort op Kamp Marmal in het noordelijk gelegen Mazar-e-Sharif.