Marineopleidingsvaartuig

Het marineopleidingsvaartuig (MOV) Van Kinsbergen wordt gebruikt voor nautische praktijktraining. Het schip is hier speciaal voor gebouwd en uitgerust. Het biedt plaats aan 16 cursisten.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Lees ook: Nieuwe hulpvaartuigen worden klimaatneutraal (16 juni 2022)

Specificaties

  • lengte: 41,5 meter (grootste afmeting)
  • diepgang: 3,3 meter
  • voortstuwing: 2 dieselmotoren, 2 schroeven en een elektrisch aangedreven boegschroef
  • snelheid: 12,8 knopen
  • bemanning: 2x5 man (5 burgers, 5 militairen)
  • extra's: trainingsbrug en een Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB).
  • bouwer: scheepswerf Damen te Gorinchem
  • in gebruik bij: Koninklijke Marine
Vergroot afbeelding Het marineopleidingsvaartuig Van Kinsbergen.
Het marineopleidingsvaartuig Van Kinsbergen.

Navigatie- en trainingsbrug

De Van Kinsbergen heeft naast de gewone navigatiebrug een volledig uitgeruste, secundaire trainingsbrug. Het schip is geschikt om alle navigatieprocedures en het veilig af- en ontmeren te oefenen.

Inzet

Per jaar vaart de Van Kinsbergen ongeveer 200 dagen. Hoofdgebruiker is het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Het schip wordt ingezet om toekomstige zeeofficieren (adelborsten) praktische nautische vaardigheden bij te brengen. Die zijn nodig om als officier van de wacht op de brug van een marineschip te kunnen werken. Het schip dient als aanvulling op theorie- en (brug)simulatorlessen. Zo krijgen toekomstige navigatieofficieren aan boord diverse trainingen, zoals af- en ontmeren. Daarnaast heeft het schip ook een vormende functie, denk aan teambuilding en karaktervorming.

Naast het KIM is ook de Nederlands-Belgische Operationele School (OPSCHOOL) een grote afnemer. Studenten aan de OPSCHOOL krijgen vaarpractica voor de opleidingen vaarbevoegdheid onderofficieren voor mijnenjagers, hydrografische opnemingsvaartuigen en onderzeeboten.

Civiele zeevaartscholen

Ook civiele zeevaartscholen maken dankbaar gebruik van de Van Kinsbergen voor het trainen van toekomstige maritieme officieren. Technische opleidingen aan boord zijn ook mogelijk.

Wetenschappelijk onderzoek

Op aanvraag kunnen brugteams van individuele schepen de Van Kinsbergen gebruiken voor training op maat of als onderdeel van een opwerktraject. Af en toe wordt het schip gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek (TNO, universiteiten) of voorlichting.

2 bemanningen

De Van Kinsbergen heeft 2 bemanningen van 5 personen, een militaire en een civiele. Die laatste bestaat uit een kapitein, een eerste en een tweede stuurman, een hoofdwerktuigkundige en een kok. De militaire bemanning bestaat uit een commandant, een oudste officier, een schipper met vaarbevoegdheid, een chef technische dienst en een kok. Zij zijn onderling uitwisselbaar.

Vervanging

De Van Kinsbergen wordt rond 2026 vervangen. Het schip heeft dan het einde van haar levensduur bereikt. De vervanging maakt onderdeel uit van het project Vervanging hulpvaartuigen.