Landmacht krijgt 120mm mortier-systemen op basis van CV90

Defensie schaft 120mm mortier-systemen aan op basis van het CV90 voertuig. Het gaat om systemen van de Zweedse fabrikant BAE Hägglunds. De krijgsmacht beschikt zo weer voor langere tijd over mobiele grondgebonden vuursteun. De eerste mortiersystemen moeten in 2028 binnen zijn.

De nieuwe zware mortieren zijn samen met andere systemen een belangrijk onderdeel van een gelaagd grondgebonden vuursteunsysteem. Ze zijn bestemd voor de ondersteuning van de pantserinfanterie-eenheden. De mortieren moeten in staat zijn vijandelijke (licht)gepantserde eenheden en uitgestegen infanterie te bestrijden. Ze leveren zo een bijdrage aan de huidige en toekomstige operationele inzetbaarheid van de pantserinfanteristen.

De gemechaniseerde eenheden van de landmacht maken nu nog gebruik van losse 81mm-mortieren. Deze zijn echter vooral effectief op korte afstand. De 120mm-mortieren hebben een groter bereik (7-12 kilometer tegenover 6 kilometer) en een hogere vuursnelheid. Het systeem wordt sneller, mede door ondersteuning van moderne C4I-middelen (command, control, communications & intelligence). Ook is het doel de nauwkeurigheid te verbeteren door toevoeging van GPS-gestuurde munitie.

Betere bescherming

De huidige 81mm-mortieren worden vervoerd in de kleine Fennek-verkenningsvoertuigen en moeten naast het voertuig worden opgebouwd. De nieuwe 120mm-mortieren komen op het onderstel van de veel robuustere en grotere CV90. De militairen zijn vanwege het sterkere pantser beter beschermd. Ook hoeven zij niet meer het voertuig uit voor bediening van de wapens. Daarnaast is er meer ruimte aan boord voor personen, munitie en materieel.

Het grootste deel van de CV90’s waar de landmacht over beschikt, krijgen vanaf nu tot en met 2026 een zogeheten midlife upgrade (MLU). Zo’n 15 CV90’s uit de logistieke reserve waar geen MLU voor is voorzien, worden nu voorzien van een nieuwe toren met daarin het dubbelloops mortiersysteem. De onderstellen van deze mortiervoertuigen worden binnen hetzelfde project alsnog op de MLU-standaard gebracht.  Dat moet in 2028 zijn afgerond. Er wordt via een apart project munitie verworven.

Nederland is niet het enige NAVO-land dat het CV90 120mm-systeem gaat gebruiken. Ook het onlangs toegetreden Zweden gebruikt het.