CV90-infanteriegevechtsvoertuig

Combat Vehicle 90 (CV90) is het infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht. De CV90 kan infanteristen van en naar het front brengen en zelf actief deelnemen aan het gevecht. Het voertuig beschikt hiervoor over een 35 mm-snelvuurkanon en zware bepantsering. Het kan 7 volledig bepakte militairen meenemen.

Specificaties

 • Lengte: 6,47 meter
 • Breedte: 3,01 meter
 • Hoogte: 2,5 meter
 • Vermogen: 810 pk
 • Gewicht: 31.750 kilogram (onbeladen)
 • Bemanning: maximaal 10 (3 bemanningsleden + 7 infanteristen)
 • Snelheid: 70 kilometer per uur
 • Bewapening: Bushmaster III 35/50mm-snelvuurkanon (150/200 schoten per minuut)
                           MAG 7,62mm-mitrailleur
                           lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten
 • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht

3 versies

Nederland heeft in totaal 193 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen aangeschaft. De Nederlandse versie, CV9035NL, kent 3 varianten:

 • 150 van het standaardmodel, de PRI (pantserrupsinfanterie);
 • 34 van de commandoversie, de PRCO (pantserrupscommando);
 • 9 lesvoertuigen, waarvan 1 kwalificatievoertuig.

De CV9035NL is sinds december 2008 geleidelijk ingestroomd en vervangt de infanterie- en commandovoeringsversies van de YPR. De 4 pantserinfanteriebataljons beschikten ieder over 44 voertuigen. De andere 17 worden gebruikt voor opleiding en als reserve. Na de bezuinigingsronde van 2013 is besloten om 13 Gemechaniseerde Brigade om te vormen tot een gemotoriseerde brigade. Van de 88 overbodig geworden exemplaren, zijn er in 2014 44 verkocht aan Estland. Van de overige 44 gaan er 12 naar de opleidingspoule en worden er 32 bij de leverancier gestald.

Bewapening

De CV9035NL heeft een 35/50 mm-snelvuurkanon, een MAG 7,62 mm-mitrailleur en lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten. Met een paar kleine aanpassingen kan ook 50 mm-munitie worden verschoten. Het kanon kan tot 37° omhoog richten en 8° omlaag en kan dus ook vuren op (antitank)helikopters. Hiervoor is speciale airburst-munitie beschikbaar die vlak voor het doel in 152 wolfraamkogeltjes uiteen spat. Deze munitie is ook effectief tegen gronddoelen en is op verzoek van het Nederlandse leger speciaal voor deze inzet aangepast. Zo worden vijandelijke zware tanks, waarvan het pantser niet te doorboren is, uitgeschakeld door hun richtapparatuur te verwoesten.

Het andere hoofdmunitietype is pantserdoorborend. Ook de oude 35 mm-granaten van het Cheetah gemechaniseerde luchtdoelgeschut zijn bruikbaar. Nederland heeft hier nog grote voorraden van. Het effectieve bereik van het kanon is 2 kilometer.

Het 7.62 mm FN MAG-machinegeweer is coaxiaal, wat betekent dat het met het kanon meebeweegt. Het kan net als het kanon onder een hoek van 10° omlaag schieten, maar kan tot 50° omhoog worden gericht. Deze hoek is speciaal verhoogd voor stadsgevechten. Het wapen bevindt zich aan de linkerkant van de toren, met een munitievoorraad van 460 patronen.

Sterke eigenschappen

Met de CV9035NL vergroot de landmacht:

 • de vuurkracht;
 • de bescherming;
 • de mobiliteit;
 • de commandovoeringscapaciteit (mogelijkheden en efficiëntie om eenheden aan te sturen en besluiten sluiten);
 • het voortzettingsvermogen (het vermogen om troepen tijdens een gevechtsperiode op de been te houden).                  

Commando- of infanterievoertuig

Het commandovoertuig biedt ruimte aan 4 stafleden, die operaties aansturen. De infanterie-uitvoering heeft ruimt voor 7 bewapende infanteristen die het grondgevecht leveren.

Nieuwste technologie

Het voertuig is uitgerust met moderne, digitale informatiesystemen en een elektronisch regel- en besturingssysteem. De commandant beschikt over een eigen vizier in zijn draaibare commandokoepel. Gevonden doelen kan hij doorplaatsen op het display van de schutter, zodat hij zelf nieuwe doelwitten kan zoeken. Het vuurleidingsysteem kan het doel automatisch blijven volgen.

Zowel de commandant als de schutter hebben een gestabiliseerd nachtzichtvizier met infraroodversterker. De bestuurder heeft op zijn elektronische dashboard een helderheidsversterker. Verder heeft de CV90 een camera op de loop en een achteruitrijcamera. Alle beelden zijn uitwisselbaar tussen de commandant, de schutter, de chauffeur en zelfs de groepscommandant. Het voertuig heeft een systeem dat waarschuwt als een doellaser het voertuig aanstraalt.

Bepantsering

De basisconstructie is van gelaagd pantserstaal van hoge hardheid. De binnenkant is bekleed met kevlar om de effecten van een inslaande granaat (scherven en gesmolten metaal) zoveel mogelijk te minimaliseren. Bij het pantser wordt zoveel mogelijk gewerkt met opbouw pantserpakketten (add on armour). Door deze techniek blijft het basisgewicht zo laag mogelijk. 100 zwaar gepantserde CV90’s zijn van ruim 6 ton extra bepantsering ontdaan. Dit bespaart kosten in vredestijd.

De CV90 is ontwikkeld en geproduceerd door het Zweedse BAE Systems Hägglunds. De geplande levensduur is 30 jaar.