Nieuwe Anti Submarine Warfare fregatten vanaf 2029 in de vaart

Defensie laat 4 Anti Submarine Warfare (ASW) fregatten bouwen, 2 voor de Nederlandse en 2 voor de Belgische marine. Damen bouwt de schepen, Thales Nederland het geïntegreerde radar- en vuurleidingssysteem. Dat meldt staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag aan de Tweede Kamer. De Belgische ministerraad heeft ingestemd met de aanschaf.

Vergroot afbeelding 4 ASW-fregatten op zee.
Artist impression van de ASW-fregatten

De ASW-fregatten vervangen de huidige 4 multipurpose-fregatten (M-fregatten). De Nederlandse en Belgische schepen hebben inmiddels het einde van hun levensduur bereikt, al zijn ze nog inzetbaar. Het eerste fregat is voor de Koninklijke Marine en moet in 2029 inzetbaar zijn. Het tweede schip gaat een jaar later naar België. Beide resterende fregatten volgen in de jaren daarop voor respectievelijk Nederland en België.

Internationale samenwerking

Nederland en België trekken samen op bij het ontwerp, de verwerving, het gebruik en het onderhoud. Dat gebeurt ook al bij de mijnenbestrijdingsvaartuigen. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar komt ook de internationale samenwerking ten goede.

Van der Maat: “De nieuwe ASW-fregatten zorgen voor een belangrijke versterking van de slagkracht van de Koninklijke Marine. België en Nederland zetten met onze samenwerking een volgende stap op het gebied van internationale defensiesamenwerking. Onze landen lopen hiermee voorop in Europa.”  

Industrie

Voor de Nederlandse industrie kan de bouw van deze hoogwaardige schepen zorgen voor een sterkere internationale marktpositie. Verder is voor het bedrijfsleven een rol voorzien bij het onderhoud van de schepen. Defensie gaat dat nu al voorbereiden.

Hoofdtaak

Hoofdtaak van de ASW-fregatten is het opsporen en bestrijden van onderzeeboten op afstand. Dat gebeurt onder meer met de NH90-boordhelikopter. Zowel het fregat als de helikopter kunnen een torpedo lanceren om een onderzeeboot uit te schakelen of te verdrijven. Het gaat om de Mk54-torpedo, die over enkele jaren beschikbaar is. Het ASW-fregat is lastig te detecteren door onderzeeboten en kan zich verdedigen tegen torpedo-aanvallen.

De schepen worden verder uitgerust met de modernste bewapening en sensoren. Denk bijvoorbeeld aan de Under Water Warfare Suite. Hiermee krijgt de bemanning tijdig inzicht in de onderzeebootdreiging. Maar ook de Naval Strike Missile voor oppervlaktedoelen en de ESSM Block 2 voor luchtverdediging komen aan boord.

Defensie koopt deze en tal van andere systemen in bij in totaal tientallen verschillende bedrijven. Ondertekening van een aantal contracten is voorzien voor rond deze zomer. De resterende contracten voor deze deelprojecten volgen nog dit jaar of op zijn laatst in 2024. Met de bouw van de 2 ASW-fregatten is een investering gemoeid van ongeveer € 1,9 miljard.

De ASW-fregatten zijn robuuste en capabele schepen. Aan boord is plek voor een 117-koppige bemanning. Daarnaast is er ruimte voor 35 personen die meevaren voor specifieke missies. Verder worden de 2 Nederlandse fregatten vernoemd naar vrouwen die een grote betekenis hebben gehad voor de Nederlandse vrijheid. De Kamer heeft hierover in 2020 een motie aangenomen.