F-35 boven De Peel om inwoners geluid te laten ervaren

Een F-35-jachtvliegtuig van de luchtmacht vliegt vandaag in de omgeving van het Brabantse Vredepeel. Mensen die in de buurt wonen of werken kunnen zo het geluid van de straaljager ervaren. Daardoor krijgen ze een indruk wat het betekent als de vliegbasis heropent.

Vergroot afbeelding F-35 Lightning II.
De F-35 Lightning II in de lucht.

Het toestel vliegt routes naar en vanaf de voormalige Vliegbasis De Peel. Het gaat overigens niet meteen om de toekomstige trajecten, maar ze geven wel een idee van de mogelijkheden. Niet alle routes gaan over dorpen in de omgeving. Daar wordt juist zoveel mogelijk omheen gevlogen.

Rond de voormalige vliegbasis zijn meetpunten geplaatst om de hoeveelheid geluid op verschillende plekken te meten. Dat doet het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

Belevingsonderzoek

Omwonenden kunnen na de vluchten een vragenlijst invullen op de website Belevingsonderzoek Vliegbasis De Peel van onderzoeksbureau Invior.

Volg de F-35

De vlucht van de F-35 is online te volgen via https://vkl.flighttracking.casper.aero/.

Vliegbasis De Peel weer open

De wereldwijde veiligheidssituatie verslechtert. De krijgsmacht groeit. Dat geldt ook voor het aantal F-35’s. Op de bestaande vliegbases is er weinig ruimte om meer geluid te produceren en het aantal vluchten uit te breiden. Heropening van Vliegbasis De Peel helpt dat ruimtegebrek op te lossen.