Invictus Games van start gegaan

In de Merkur Spiel-Arena in de Duitse stad Düsseldorf zijn vanavond de Invictus Games begonnen. Dat zijn de ‘Olympische Spelen’ voor militairen die in een uitzending fysiek en/of mentaal blijvend letsel hebben opgelopen. Aan het evenement doen 20 Nederlanders mee. De Games duren tot 16 september.

Vergroot afbeelding De Britse prins Harry spreekt de volgepakte Merkur Spiel-Arena toe.
De Britse prins Harry spreekt de volgepakte Merkur Spiel-Arena toe.

In Düsseldorf treden 500 defensiesporters uit 22 landen in het strijdperk. Van de 20 Nederlanders behoren er 17 tot de landmacht. Onder hen 8 van 11 Luchtmobiele Brigade. De marine, luchtmacht en marechaussee zijn elk met 1 deelnemer vertegenwoordigd. De Nederlanders doen mee aan atletiek, zitvolleybal, indoor roeien, tafeltennis, handboogschieten, powerliften en rolstoelbasketbal.

Vergroot afbeelding De Nederlandse ploeg komt de Merkul Spiel-Arena binnen. Op de achtergrond een groot beeldscherm met de tekst: Netherlands.
Opkomst van de Nederlandse ploeg.

Inspireren om dóór te pakken

De 8 jaar geleden voor het eerst gehouden Invictus Games zijn een initiatief van de Britse prins en Afghanistanveteraan Harry. Tijdens de openingsceremonie, bijgewoond door duizenden belangstellenden, sprak hij de deelnemers toe. Met de Games wil prins Harry (oud)-militairen die om wat voor reden dan ook in de lappenmand zijn geraakt inspireren om dóór te pakken in hun ‘nieuwe’ leven.

Vergroot afbeelding Overzichtsfoto van publiek en binnenkomst Nederlands team in een overvol Merkul Spiel-Arena.
Beeld: De belangstelling voor de openingsceremonie was enorm.

Weerbaarder

“Het voornaamste doel van de Games is deelnemers weerbaarder te maken”, aldus de teammanager van Nederland, Edwin de Wolf. De oud-militair van 11 Luchtmobiele Brigade deed zelf 3 keer mee aan de Invictus Games. Dat was op de onderdelen wielrennen en zwemmen. In 1994 verloor hij een deel van zijn linkerbeen door een ontploffende landmijn. Dat gebeurde tijdens een patrouille in Srebrenica.