Mijnenjager Vlaardingen sluit aan bij NAVO-vlootverband in Middellandse Zee

Het marineschip Zr.Ms. Vlaardingen is vandaag met circa 40 opvarenden vertrokken naar de Middellandse Zee. De mijnenjager sluit aan bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2). Dit is een permanent NAVO-vlootverband dat zich richt op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee.

Vergroot afbeelding Moeder en kind op de wal sturen kushandje naar man aan boord van marineschip Zr.Ms. Vlaardingen.
Het marineschip Zr.Ms. Vlaardingen is vertrokken naar de Middellandse Zee.

SNMCMG2 is onderdeel van de NAVO-reactiemacht. Dat houdt in dat het bondgenootschap direct een beroep kan doen op het vlootverband voor militaire operaties. Het eskader is hier permanent voor beschikbaar. Dat gebeurt zowel in vredestijd als nu tijdens periodes van crisis en conflict zoals in Oekraïne.

De Vlaardingen vaart samen met de Belgische mijnenjager BNS Narcis naar de bestemming. De bedoeling is dat de Nederlandse militairen over 15 weken terugkeren.

Het vlootverband bestaat doorgaans uit maximaal 8 mijnenjachtschepen en een ondersteuningsschip van een van de deelnemende NAVO-leden. De schepen nemen verder deel aan mijnenbestrijdingsoefeningen en maritieme veiligheidspatrouilles. Met deelname aan het vlootverband worden niet alleen diplomatieke banden aangehaald, maar tonen de landen ook solidariteit naar elkaar.

Vergroot afbeelding Moeder met kind op de arm zwaaien naar wegvarend marineschip Zr.Ms. Vlaardingen.
De bedoeling is dat de Nederlandse militairen over 15 weken terugkeren.

SNMCMG1

Eerder dit jaar keerde Zr.Ms. Schiedam terug na vergelijkbare inzet. De mijnenjager nam deel aan de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). SNMCMG1 opereert in de noordelijke wateren zoals de Noordzee en Oostzee.