Ceremonieel tenue

Voor bijzondere gelegenheden heeft de krijgsmacht bijzondere uniformen. Bij het Depot Ceremoniële Tenuen liggen er honderden klaar voor staatsbezoeken, taptoes, koninklijke bruiloften en Prinsjesdag. Ook voor genisten is er een ceremonieel tenue.

Het netste pak

Het ceremonieel tenue is voor militairen het netste pak. Het wordt alleen tijdens bijzondere gelegenheden gedragen. Het defilé op Prinsjesdag is waarschijnlijk de bekendste.

Vergroot afbeelding Schilderij ‘Genietroepen, Marschtenue, 1895’, door Jan van Hoynck van Papendrecht.
‘Genietroepen, Marschtenue, 1895’, door Jan van Hoynck van Papendrecht.

Het ceremonieel tenue van het Regiment Genietroepen is gebaseerd op de legeruniformen die in de tweede helft van de 19e eeuw werden gedragen. Jas en broek zijn met rode biezen afgezet. Het leerwerk is zwart; de knopen goudkleurig. Op de kraag en de koppelplaat prijkt de bekende sappeurshelm. De rangonderscheidingstekens zijn van ‘oud model’.

Als hoofddeksel dient de sjako, voorzien van oranje kokarde, pompons en pluimen. De sappeurshelm komt terug op de zogenoemde hoofddekselplaat in de vorm van een stralende zon.

Vergroot afbeelding Het ceremonieel tenue.
Het ceremonieel tenue. (Foto: Anneke Janissen).

Invoering

Het ceremonieel tenue werd na de Tweede Wereldoorlog bij de Koninklijke Landmacht ingevoerd. De garderegimenten droegen het tenue als eersten. Invoering bij de genie gebeurde pas in 2013. Dat was ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Het tenue wordt gedragen door genie-detachementen die aan speciale evenementen deelnemen. Het bekendste detachement is de vaandelwacht.

Vaandelwacht

De regimentsadjudant treedt op als vaandeldrager. Deze wordt omringd door een onderofficier en 4 manschappen. De wacht staat onder bevel van een luitenant. De officier is herkenbaar aan de oranje sjerp, de witte pluim op de sjako en het sabel. De andere leden van de vaandelwacht zijn met het sappeurssabel bewapend.

Fanfarekorps

Het uniform van het huidige 'Vrijwillig Fanfarekorps der Genie' is een kopie van het ceremonieel tenue. Het is wel eerder ingevoerd. Het muziekkorps draagt dit uniform sinds 2003. Het tenue van de muzikanten is gebaseerd op dat van de onderofficieren, maar heeft een andere uitmonstering.