Onze verhalen vanuit het IDR

Onze militairen hebben verschillende redenen om zich in te zetten voor Defensie. Hieronder deelt  een aantal militairen van het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) hun verhaal.

Eerste luitenant Roelof, IC-/SEH-verpleegkundige:

Bij het IDR werk ik over de scheidslijnen heen van reguliere zorg, acute zorg, trauma zorg, intensieve zorg, crisis-inzet en oorlogschirurgie. Dagelijks lever ik als beroepsmilitair topklinische zorg in een van de relatieziekenhuizen. Ook maak ik als specialistisch verpleegkundige regelmatig onderdeel uit van de militaire zorgketen.

Kortom, bij het IDR kan ik mij breed en multidisciplinair blijven ontwikkelen.

Luitenant-kolonel Edith, vaatchirurg:

Onder je ponchozeil, op je veldbed een week lang buiten liggen en continu verplaatsen met het front mee: als onderdeel van de chirurgische teams van de NAVO-flitsmacht is het mij heel goed duidelijk geworden dat we ons als Defensie nu richten op het verdedigen van ons eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten. Dat vraagt andere materialen en andere vaardigheden dan bij vredesmissies. Het is mooi om die vaardigheden samen met je militaire kameraden te kunnen ontwikkelen.

Met hen heb ik al zoveel bijzondere avonturen meegemaakt die ik in het ziekenhuis nooit zou meemaken. En heb ik plekken bezocht waar ik anders nooit zou zijn geweest. Het schept een ongelooflijke band. Bovendien laat het zien dat het IDR, en Defensie in het algemeen een bijzondere organisatie is, waar je mooi en belangrijk werk doet in soms hele bijzondere omstandigheden.

Eerste luitenant Roy, IC-/SEH-verpleegkundige

In het ziekenhuis verleen ik als IC-/SEH-verpleegkundige traumazorg op het hoogste niveau. Die ervaring neem ik mee als ik op uitzending ga. Op uitzending weet ik alleen niet altijd waar ik terechtkom en welke apparatuur er is. Het is niet zoals in het ziekenhuis waar je spullen uit de kast trekt; medicijnen zijn weleens over datum omdat de logistieke aanvoer stagneert. Maar daar zijn we als militair op getraind.

De militaire basisvaardigheden zijn ontzettend belangrijk om bij te houden. Dat zorgt dat ik mijn werk goed kan blijven doen, zonder veel gevaar te lopen. En ik kan daarin vertrouwen op mijn collega’s en de kameraadschap. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: het beste voor het slachtoffer, de gewonde militair.

Kolonel Vincent, traumachirurg

In mijn rol als militair chirurg bij het IDR vind ik een unieke samensmelting van passies. Ik duik diep in de wereld van complexe traumachirurgie in het Radboudumc. Ik verbreed mijn horizon in de dynamische militaire omgeving door deel te nemen aan oefeningen en uitzendingen. Ik train militairen in (non-)technical skills. Ik ontwikkel als wetenschapper technische innovaties in de militaire geneeskundige zorg voor het gevecht van de toekomst.

Elk aspect van mijn werk draagt bij aan een wereld waarin medische expertise en militaire precisie samenkomen.

Heb je interesse?

Wil je vanuit jouw ziekenhuis ook werken bij Defensie? Meer informatie vind je op de pagina Opleiding tot IDR-militair.