Nieuwste lichting officieren gaat aan de slag

De krijgsmacht is 150 officieren rijker. Zij kregen vandaag op het Kasteel van Breda tijdens de zogeheten ‘Bullenparade’ hun officiersdiploma. De militairen van de landmacht, luchtmacht en marechaussee rondden hiermee hun opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) af en gaan aan de slag bij een operationeel onderdeel.

Vergroot afbeelding Officieren gooien hun pet of baret in de lucht.
De krijgsmacht is 150 officieren rijker.

Het zijn geen eenvoudige tijden om militair te zijn, zei commandant van de KMA kolonel René Baksteen. “Het fundament voor jullie loopbaan is gelegd, maar let op; het wordt er niet gemakkelijker op. Er wordt veel van jullie verwacht. Jullie krijgen de leiding en de zorg over en voor onze mensen. Kijk positief naar de uitdagingen waar je, samen met je team, voor staat.”

Uiteraard haalde hij de oorlog in Oekraïne aan. “Deze oorlog in Europa raakt ons allemaal”, zei Baksteen. “Ook de KMA neemt in de beschreven context meer verantwoordelijkheid om onze officieren nog beter voor te bereiden op oorlog met een reële vijand. Meer focus op militaire normen en waarden. En ook zorgen voor sociale en fysieke veiligheid in het opleidingsproces. Want mentale fitheid en fysieke gesteldheid zijn in ons vak van cruciaal belang.”

Zorg voor veilige omgeving

De commandant riep de nieuwe officieren dan ook op om op zichzelf en elkaar te vertrouwen. “Blijf jezelf en zorg voor een veilige omgeving. Zorg ervoor dat de mensen die aan je worden toevertrouwd  zich kunnen ontwikkelen. Luister naar je mensen. En dien de militairen die op je rekenen als het spannend wordt.”

Traditiegetrouw werd de met militaire muziek omlijste parade afgesloten met het pettenmoment. Hierbij gooiden alle voormalige cadetten op commando hun pet of baret in de lucht.