Defensie verwelkomt 177 nieuwe officieren

Defensie heeft er vandaag 177 kersverse officieren bijgekregen. Tijdens de zogenoemde ‘bullenparade’ namen de nieuwe officieren van de landmacht, luchtmacht en marechaussee hun diploma in ontvangst. Dit feestelijk moment vond plaats bij de Koninklijke Militaire Academie op het Kasteel van Breda.

KMA-commandant kolonel René Baksteen stond bij de uitreiking letterlijk 30 seconden stil bij de actualiteit: “Om een stil protest te laten horen tegen de agressie van Rusland.” Om daarna het belang en de gevolgen hiervan te schetsen. “Hoe wrang dat ook klinkt, deze oorlog leidt tot groei bij Defensie. Jullie zijn de eerste generatie in 30 jaar die mag denken en doen gericht op groei van de organisatie. Dat gaat gepaard met verwachtingen. Die roepen voor jullie en alle militairen de urgentie op om plannen te maken en die om te zetten in daden.”

Ook riep hij de beginnende officieren op om te zorgen voor een veilige werkomgeving. “Zorg ervoor dat de mensen die aan je worden toevertrouwd zich kunnen ontwikkelen. Luister naar ze en dien de militairen die op je rekenen als het spannend wordt.”

Pettenmoment

De uitreiking van de diploma’s wordt ook wel bullenparade genoemd. Deze wordt afgesloten met het traditionele ‘pettenmoment’. Op commando gooien de voormalige cadetten hun pet of baret in de lucht.

De Koninklijke Militaire Academie in Breda leidt al bijna 200 jaar officieren op voor de Nederlandse krijgsmacht. Sinds 2005 maakt de academie onderdeel uit van de Nederlandse Defensie Academie.