Militaire ondersteuning na aardbeving Turkije en Syrië

Na de aardbevingen in Turkije en Syrië op 6 februari 2023 vroeg Turkije militaire ondersteuning aan Nederland. De Koninklijke Luchtmacht zette een transportvliegtuig en medische capaciteit in om gewonden uit het rampgebied te vervoeren naar andere plekken in het land. Daar kregen zij verdere medische zorg.

C-130 Hercules voor medische evacuatievluchten

Aan boord van het C-130 Hercules-transportvliegtuig waren medische faciliteiten en medisch specialisten. Per vlucht konden zo'n 70 gewonden mee. Het transportvliegtuig vertrok 10 februari vanaf thuisbasis Vliegbasis Eindhoven naar Turkije.

De medisch specialisten kwamen van het Centrum voor Mens en Luchtvaart en vormden 2 zogenoemde reguliere aeromedical evacuation teams. Deze medische evacuatieteams hadden materiaal aan boord om slachtoffers tot een bepaald zorgniveau te helpen. Elk team bestond uit 1 arts en 3 verpleegkundigen. De indeling van de C-130 kon worden aangepast als er ander type vervoer nodig was.

Een geneeskundig officier was mee om de medische vluchten aan te sturen en te coördineren.

Het toestel kwam na bijna 2 weken inzet op 25 februari weer terug naar Nederland.

De C-130 vloog onder de vlag van het European Air Transport Command. Dit EATC is een internationaal commandocentrum dat voor 7 landen de operationele controle van militair luchttransport coördineert en uitvoert. Het commando huisvest op Vliegbasis Eindhoven.

Nederlands USAR-team

Op de dag van de aardbeving vertrok een 65-koppig Urban Search and Rescue (USAR) team naar het door aardbevingen getroffen Turkije. Zij kregen daarbij ondersteuning vanuit Defensie voor het vervoer van materieel vanaf Vliegbasis Eindhoven. Het team is gespecialiseerd in het zoeken naar overlevenden onder het puin. Enkele militairen maakten vrijwillig deel uit van het USAR-team.

Vragen, en hulp aan het gebied

Meer informatie over de situatie in het rampgebied of over het bieden van hulp staat op de webpagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken.