Veilig werken met chroom-6 bij Defensie

Deze video toont de maatregelen die Defensie neemt om op een zo veilig mogelijke manier te werken met chroom-6. Chroom-6 is een metaal met een specifieke eigenschap: verwerkt in verf voorkomt het dat materialen gaan roesten. Maar het is schadelijk voor de gezondheid.

Meer informatie over de onderzoeken bij Defensie naar de gezondheidsrisico's vindt u op de pagina gezondheidsrisico's chroom-6 en CARC.

Chroom-6 is een metaal met een specifieke eigenschap. Verwerkt in verf voorkomt het dat materialen gaan roesten. Maar het is schadelijk voor de gezondheid. Daarom vervangt Defensie Chroom-6 waar dat kan. De stof helemaal uitbannen is niet mogelijk. Chroom-6-houdende verf zit op veel bestaand materieel. En het gebruik ervan in de luchtvaart is zelfs verplicht. Voorop staat dat medewerkers er veilig mee kunnen werken. Hiervoor treffen we 4 soorten maatregelen. We pakken het probleem bij voorkeur bij de bron aan. Zo vervangen we Chroom-6 waar mogelijk door een veilig alternatief. Als dat niet of nog niet kan treffen we andere maatregelen. Om te beginnen technische. We zorgen bijvoorbeeld voor de aanschaf van modern stofvrij gereedschap. Ook treffen we organisatorische maatregelen. Zo besteden we aandacht aan Chroom-6 in opleidingen. En zorgen we ervoor dat iedereen passende persoonlijke beschermingsmiddelen heeft en juist gebruikt. Overkoepelend hebben we afspraken over werken met Chroom-6 vastgelegd in een voorschrift. En inventariseren we het gebruik van gevaarlijke stoffen om mogelijke risico's voor het personeel te kennen en maatregelen te bepalen. Zo zorgen we voor een veilige werkomgeving voor onze medewerkers. 

Wil je meer weten over de maatregelen? Kijk voor meer informatie op defensie.nl/choom6.