Primeur voor Nederlandse en Colombiaanse mariniers
Nederlandse en Colombiaanse mariniers hebben de afgelopen drie weken voor het eerst intensief samen getraind. Het ging om rivieroperaties in de jungle en amfibisch optreden. In het noorden van het Zuid-Amerikaanse land wisselden de militairen hierover kennis en ervaring uit.
De samenwerking is noodzakelijk aangezien beide landen belangen hebben in het Caribische gebied. Zo wordt er samengewerkt om smokkel van verdovende middelen tegen te gaan. Colombiaanse bendes exporteren nog altijd veel cocaïne. De smokkelroutes lopen vaak langs Aruba en Curaçao.
Leren van elkaar
De zogeheten Infanteria de Marina heeft veel operationele ervaring. In het land wordt nog altijd gevochten tegen rebellengroeperingen en criminele bendes. “Bovendien heeft Colombia verschillende landschappen. Dat is voor ons waardevol. Gezien de ligging vlakbij Aruba en Curaçao is het land een natuurlijke partner”, zegt majoor Rik, commandant van het Marine Squadron Carib (MSC). “Van ons leren ze hoe mariniers beter kunnen samenwerken met de vloot. Daar hebben wij meer ervaring mee omdat de Nederlandse marine meer schepen heeft.”
Groen en blauw
Zr.Ms. Pelikaan ondersteunde de oefening. Ook dit schip moet volgens commandant luitenant-ter-zee 1 Max Borsboom omschakelen van een vredes- naar een oorlogsmindset. “Door de druk op te voeren, komen we er erachter waar onze limieten liggen en waar we aan moeten werken.” Zo brachten mariniers tijdens de oefening gewonde collega’s voor verzorging naar de Pelikaan. Dat gebeurde voorheen niet. “Nu weten we dat we meer bemanning nodig hebben om extra taken uit voeren en tegelijkertijd het schip varende te houden.”
Sterke band
“We zijn trots dat we onze ervaringen hebben kunnen delen”, zegt generaal Adolfo Enrique Hernandez Ruiz. De commandant van de Infanterie de Marina is er dan ook groot voorstander van hier een vervolg aan te geven. “De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met het opzetten van deze samenwerking. Dankzij de trainingen wordt onze band sterker.”
Bondgenoten
De contacten tussen beide marines vormen een nieuwe, volgende stap om de banden aan te halen in het Caribisch gebied. Meerdere bondgenoten hebben belangen in de regio, maar er bestaat niet zoiets als de NAVO. Daarom moeten andere samenwerkingsverbanden worden gesmeed om de regio te beschermen.