Korps Mariniers

Het Korps Mariniers is gespecialiseerd in maritieme speciale operaties, amfibische landingen en expeditionair landoptreden met lichte infanterie-eenheden. Het in 1665 opgerichte korps is een onderdeel van de Koninklijke Marine.

Inzet wereldwijd

Marinierseenheden zijn voor langere duur inzetbaar, onder alle klimatologische en geografische omstandigheden. Mariniers worden opgeleid tot zeesoldaat. Vanaf marineschepen worden ze met landingsvaartuigen amfibisch ingezet vanuit zee. De opleidingen en trainingen vinden daarom onder meer plaats op de grens van land en water. In rivierdelta’s, in de bergen, bij extreem koud weer en in de jungle. Maar ook in de woestijn en in verstedelijkte gebieden.

Eenheden

De operationele eenheden van het korps bestaan uit: 2 gevechtseenheden, special forces, amfibische gevechts- en opleidingseenheden en een ondersteunende eenheid. Officieel zijn dit:

  • de Marine Combat Groups;
  • de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NL-MARSOF);
  • de Surface Assault & Training Group (SATG);
  • de Sea-based Support Group (SSG).

De operationele eenheden van het Korps Mariniers bevinden zich in Doorn, in Den Helder en op Texel. Daarnaast zijn er operationele eenheden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Opleidingen geeft het Korps Mariniers vanuit Rotterdam en Texel.

Het totale korps bestaat uit ongeveer 2.500 man.

Video: Korps Mariniers

Identiteit en saamhorigheid

Identiteit en saamhorigheid zijn erg belangrijk voor het goed functioneren van het Korps Mariniers. De commandant van het korps behoudt en versterkt waar mogelijk de korpsgeest met de korpswaarden. Kracht, verbondenheid en toewijding staan hoog in het vaandel bij het Korps Mariniers. Deze korpswaarden krijgen de mariniers met de paplepel ingegoten vanaf de eerste opkomst als toekomstig marinier in Rotterdam.

De commandant van het Korps Mariniers is ook Directeur Operaties van de Koninklijke Marine in Den Helder.

Informatie over het Korps Mariniers

Lees meer over de taken, opleiding, materieel en special forces van het Korps Mariniers.