Nederlands-Belgische samenwerking bij Anti Submarine Warfare fregatten

Defensie laat 4 Anti Submarine Warfare (ASW) fregatten bouwen, 2 voor de Nederlandse en 2 voor de Belgische marine. Minister Kajsa Ollongren en haar Belgische ambtgenoot Ludivine Dedonder ondertekenden de Memorandum of Understanding (MoU) over de aanschaf hiervan. Dat gebeurde vandaag aan boord van Zr.Ms. De Ruyter in de Antwerpse haven, voorafgaand aan een koninklijk staatsbezoek. De schepen worden duurder dan aanvankelijk begroot, zo staat in het gewijzigde MoU.

Vergroot afbeelding De ministers ondertekenen de Memorandum of Understanding.
De ministers tekenen de MoU.

De Belgische en Nederlandse marines werken intensief samen, onder meer op het gebied van mijnenbestrijding, onderhoud, opleiding en training. In 2018 spraken beide landen af om onder Nederlandse leiding de 4 multipurpose-fregatten te vervangen door ASW-fregatten.

De aangepaste contracten worden nog ondertekend door de betrokken leveranciers. Dat gebeurt naar verwachting deze maand. Dat de kosten hoger zijn dan aanvankelijk begroot komt onder meer door kostenstijgingen als gevolg van COVID-19. Daarnaast speelt de oorlog in Oekraïne, extra budget voor modernere systemen en extra munitie hierbij een rol.

Onder Belgische leiding vervangen beide landen ook de mijnenbestrijdingsvaartuigen. Het gaat om 6 van deze schepen per land die de Franse Naval Group bouwt.

Maatschappelijke return

Naast de wijziging van de MoU tekenden beide defensieministers vandaag ook een zogeheten ‘maatschappelijke return’-overeenkomst. Daarin staat dat Nederland voor een bedrag van € 355 miljoen zal besteden bij de Belgische industrie. Dat vloeit voort uit de hogere kosten van de fregatten en de grote rol van de Nederlandse industrie bij de bouw daarvan.

Machinegeweren voor Oekraïne

Als eerste invulling van dit bedrag sloot Nederland een contract voor € 111 miljoen met de Belgische firma FN Herstal voor MAG-machinegeweren voor Oekraïne. Dit zijn middelzware machinegeweren die zijn te gebruiken tegen grond- en luchtdoelen.

Staatsbezoek

Het Nederlandse koninklijk paar is sinds eergisteren op staatsbezoek in België en liet zich onder meer informeren over de maritieme samenwerking. Dat gebeurde in het bijzijn van Ollongren aan boord van Zr.Ms. De Ruyter en het Belgisch fregat Louise-Marie in de Antwerpse haven.

Het staatsbezoek is vandaag afgelopen.